helva.gen.tr
helva
Sosyal Medyada Paylaş
Sade İrmik Helvası
Helva
Un Helvası
Pişmaniye Helvası
Kağıt Helva
Koz Helvası
Dr Oetker İrmik Helvası
Şerbetsiz Un Helvası
İrmik Helvası
Kuru Un Helvası
Un Helvası Malzemeleri
Tahin Helvası Kaç Kalori
Helva Tatlısı
Acele Bacı Helvası
Süt Helvası
Kar Helvası
Nişasta Helvası
Kürek Helvası
Fındıklı İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Umaç Helvası
Sıvı Yağlı Un Helvası
Sıcak Tahin Helvası
Şerbetli İrmik Helvası
Kandil Helvası
Rüyada Helva Yemek
Helva Kaç Kalori
Fırında Helva
İrmik Helvası Kaç Kalori
Kabak Helvası
Kakaolu İrmik Helvası
Pudra Şekerli Un Helvası
İrmik Helvası Nasıl Yapılır
Dondurmalı İrmik Helvası
Kolay Un Helvası
Tüm Sayfalar >>









Umaç Helvası

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un helvasını andıran bu tarifi diğerlerinden ayıran, yapılış aşamasında ki bölümlerdir. Yapılışı biraz zahmetli olan bu tatlıyı kısa zamanda yapıp tüketmek isteyenler, umaç aşamasını önceden yapıp  dondurucuda saklayarak diledikleri zaman çıkartıp yapabilirler. Helvanın yapıldıktan sonra oda sıcaklığında bekleme süresi 1 veya 2 gündür. Mutfak masasının üzerinde her daim atıştırmalık hazır eden annelere bu tarifi öneriyoruz. 

Malzemeler:
  • 3 su bardağı elenmiş un
  • 1 çay bardağı soğuk süt
  • 300 gr tere yağ
Şerbet İçin:
  • 2.5 su bardağı dolusu şeker
  • 2.5 su bardağı dolusu su
Hazırlanışı:

Bütün helva tariflerinde olduğu gibi bu tarifte de hazırlığa şerbetten başlıyoruz. Tencereye suyu ve toz şekeri koyup kaynatıyoruz. 8 dakika kadar kaynattığımız şerbetin içerisine 2 damla limon suyu damlata biliriz. Böylece şeker dağılır ve şerbetin lezzeti ön planda olur. Pişmiş olan şerbeti soğutmak için ocaktan alıyoruz. Derin kabın içerisine unun tamamını koyuyoruz ve içerisine çok az süt ilave ediyoruz. Bu arada iki elimiz ile ovalama işlemini başlatıyoruz. Bu işlemle beraber una sütü azar azar yedirerek ova lamayı sürdürüyoruz. Sonucun başarılı olduğunu anlamanın yolu, sütün tamamı bittiğinde unun ıslak kum haline gelmiş olmasıdır. Eğer elinizde ki un bu şekli almışsa umaç kısmı başarılı sonuçlanmış demektir. Unun içerisinde iri parçalar kalacaktır bu iri parçaları sonradan kullanmak üzere elekten eleyerek ayrıştıralım.
Umaç Helvası
Derin bir tencerenin içerisine tere yağını koyalım ve eritelim. Ocağı kısalım ve hazırlamış olduğumuz unu yağın içerisine ilave edelim. Sürekli karıştırarak unu rengi kahverengi olana kadar kavuralım. Bu süre ortalama 20 veya 15 dakika sürecektir. Bu süre sona erdiğinde ayrı bir tava içerisinde iri taneleri de kavurup diğer kavrulmuş olan una ilave edelim. bu iri parçalar helvanın içerisinde kıtırlık sağlayacaktır. Sürenin sonunda istenilen renk ve koku tutmuş ise şerbeti ilave işlemine başlayabiliriz. Şerbeti kademe kademe  kavrulmuş una ilave edelim. Bir yandan devamlı olarak karıştıralım ve şerbetin tamamını una yedirelim. Servis aşaması gelmiş olan Umaç Helvasını kaşıkla şekillendirelim ve servis tabağına sıralayalım. Afiyet olsun  

Yayınlanma Tarihi : 15.04.2015 13:22:35

Umaç Helvası Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Umaç Helvası"

ayşe altun

Muhteşem bir helva oluyor yapan Karslı bir hanımdan öğrenmiştim ve yaptım bende.

2016-12-04

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Pekmez Helvası

Pekmez Helvası, helvanın Türk kültüründeki varlığı belki insanlık kadar eskidir. Helva bizim için için düğün, bayram, kandil, cenaze gibi önemli günlerde yapılması akla gelen ilk yiyecektir. Hele ki, kandil günlerinde şimdilerde p...

Çikolatalı İrmik Helvası

Çikolatalı İrmik Helvası, Alışılagelmiş helvanın  lezzetine değişik bir fark katan çok nefis bir helva tarifidir. Çikolata seven herkesin kesinlikle hayır diyemeyeceği bu muhteşem lezzetteki helvayı deneyerek sevdiklerinize tattır...

Un Helvası Nasıl Yapılır

Un helvası nasıl yapılır, Türkiye' de en çok tüketilen tatlılar arasında yer almaktadır. Genellikle yemeklerin ardında hemen ikram edilmekte. Özellikle eskilerden süre gelen balık yemeği sonrası helva ikram edilir. Türk gelenek ve...

Cevizli Un Helvası

Cevizli Un Helvası, helva tarihi en eskiye dayanan tatlı çeşitlerinden bir tanesidir. Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Öyle ki, aklınıza gelebilecek hemen her önemli günde helva kavurmak çok meşhurdur. Sizler de,...

Sütlü Un Helvası

Sütlü Un Helvası, tatlı krizlerinin vazgeçilmez tatlarından biri de helva dır. Bu sebeple helvanın da birçok çeşidini yapmak mümkündür. İçinde yaralı besin olan sütü de barındırdığından oldukça hafif ve rahatsızlık vermeyen bir ta...

Kabak Helvası

Kabak helvası, Helva çeşitlerinin en hafifi diyebileceğimiz çok lezzetli bir tatlıdır. Muhteşem görünüşüyle gözleri, nefis tadıyla damakları şenlendirecek olan tarifimizi mutlaka denemelisiniz. Ayrıca bal kabağından alışılagelmişi...

Portakallı Un Helvası

Portakallı Un Helvası, oldukça hafif, çok ferah ve tam portakal lezzetinde nefis bir helva tarifini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Tatlı krizine girdiğiniz zaman hemen elinizdeki malzemelerle yapabileceğiniz pratik bir helva tarifi...

Un Helvası Malzemeleri

Un helvası malzemeleri, un helvası belki de herkesin yapabileceği kadar kolay tatlı tariflerinden biridir. Un helvası malzemeleri de herkesin ulaşabileceği kadar kolay bulunur. Bunlar herkesin evinde her an bulunan mutfak malzemel...

İrmik Helvası Nasıl Yapılır

İrmik helvası nasıl yapılır, irmik helvasının birçok çeşidi bulunmaktadır. İsteyen sütlü, fıstıklı ve tarçınlı yapabilir. İrmik helvası gerek taziyelerde gerekse normal günlerde tercih edilen bir helva türüdür. Özellikle Osmanlı m...

Helva Nasıl Yapılır

Helva nasıl yapılır, Arapça' da tatlı anlamına gelen helva, genel anlamda tatlıları ifade eden 'hulviyyat' kelimesinden türemiştir. İnsanlar helvayı, sevinçlerinde,hüzünlerinde, ölümde, doğumda, hastanın iyileşmesinde yapılıp komş...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

helva, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017