{ "title": "Acele Bacı Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/acele-baci-helvasi.gif", "date": "19.01.2024 09:51:21", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de hala yapılan bu helva özellikle cuma gecelerinde yapılır ve yapılışı esnasında başında Kur'an okunur. Geleneklerine bağlı yöre insanları bu helvayı yaptıktan sonra komşuları ile bir araya gelip dualar ederek yerler. Böylece helvanın piştiği evde dualar ve muhabbet olur. Bu tarifin sıcak yenmesinin sebebi de işte budur. Yapılır ve ardından yenilir.

Acele Bacı Helvası Malzemeleri
Acele Bacı Helvası Nasıl Yapılır?

Helvayı yapmak için ilk olarak şerbetini hazırlayalım ve soğutalım. Küçük bir tencerenin içerisine toz şekeri ve suyu koyup kaynatalım. Şerbet kaynadığında soğuması için bir kenara kaldıralım. Helvayı kavurmak için tencerenin içerisine margarini koyalım ve kısık ateşte eritelim. Margarin eridiğinde tencereye tereyağını da koyalım. Her iki yağında erimesinin ardından tencereye unu ilave edelim. Unu kokusu çıkıncaya dek kavuralım.

Kısık ateşte 10 dakika sürecek kavurma işleminin ardından ocağı kapatalım ve tencereye şerbet ilavesine başlayalım. Bu aşamada dikkatli olmakta yarar vardır. Çünkü ısısı oldukça yükselmiş olan tencereye soğutulmuş şerbet koyulduğunda sıçramalar olacaktır. Bu duruma dikkat ederek, olası bir mutfak kazasına maruz kalmadan dikkatli bir şekilde şerbeti una yedirelim. Şerbetin tamamı bitince ocağı 1 ya da 2 dakika kısık ayarda yeniden açalım. Böylece helva daha kıvamlı ve lezzetli olacaktır. Verilen sürenin sonunda helvayı servise hazırlamak için 5 dakika dinlendirelim. İki adet yemek kaşığı arasına alacağımız bir kaşık helvayı diğer kaşığa aktararak şekil verelim. Bu sistem zor geliyorsa el ile veya bir kâse ile de şekil verilebilir. Acele Bacı Helvası servise hazırdır, Üzerine tarçın serpelim ve servis edelim.

Afiyet olsun.
" } ] }