{ "title": "Ceviz Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/ceviz-helvasi.gif", "date": "20.01.2024 16:08:45", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Ceviz Helvası, Karabük ilimizin Yenice ilçesinde yapılan ve sadece bu ilde ve bu yörede yapılan buraya has bir helva, şekerlemedir. Bu helva özellikle Ramazan'da yapılır. Bayramlarda yapılarak satışa sunulan bu helva doğal ve sağlıklıdır. Türkiye'nin çeşitli yörelerinde değişik şekillerde üretilen bir şekerleme türüdür. Yenice'den sonra Cide'de üretilen bu helva, şekli sevilerek, üzerleri süslenerek tüketilen bir ürün olmuştur. Köylerimizde ilkel şekilde, küçük ölçülerde yapılan bu helva 2002 yılında bazı illerimizde hijyenik şartlarda tüketime sunabilmek için küçük bir imalathaneler kuruldu. İçerindeki malzemeler cevizle de zenginleştirilince tadın da farklılık göstermiştir. İki çeşidi yapılmaktadır bu helvanın biri sade ceviz helvası diğeri Pekmezli ceviz helvası ikisi de meşhurdur. Bayramlarda sokaklarda da satışı vardır. Aynı Pamuk Helva gibi.

Ceviz Helvası İçin Malzemeleri
Ceviz Helvası Nasıl Yapılır?

Şeker bir tencereye konur ve üzerine az miktarda su ilave edilir. Tencere ocağa konur ve yaklaşık olarak 50 dakika veya 1 saat kadar kaynatılır. Kaynayınca bu sırada içine eritilmiş limon tuzu ilave edilir. Daha sonra tencere ocaktan indirerek soğumaya bırakılır. Bu arada yumurta aklarını çırparak tencereye soğuyan malzemelerin üzerine ilave edilir ve çırpılır. Tencere tekrar ocağa konur malzeme kıvama geldikten sonra tencere ocaktan alınır, hazırlanan ceviz içleri ilave edilir. İlave edilen cevizlerle de 3-5 dakika karıştırılır. Daha sonra temiz bir çarşaf üzerine un serpiştirerek tenceredeki malzeme bunu üzerine boşaltılır. Burada 30 dakika soğumaya bırakılır. Soğuyan helvalar katı hale gelince helvalar kesilir ve satış yapılacak kaplara konur satışa hazır hale gelir.

Afiyet olsun.

Pekmezli Ceviz Helvası İçin Malzemeleri
Pekmezli Ceviz Helvası Nasıl Yapılır?

Tencereye nişastayı koyun, azar azar 2 su bardağı üzüm pekmezini ilave edin karıştırın. Tencereyi orta hararette ateşin üzerine koyun, karıştırarak pişirin. Helva tencerenin içinde kendiliğinden dönmeye başladığı zaman hiç tencereye yapışmayacak şekle gelinceye kadar kavurun. Ceviz iriliğinde margarini helvanın altına koyun, karıştırın. İri dövülmüş cevizi de ekleyin. 2-3 dakika daha karıştırıp, ateşin altını kapatın. Helvanın sıcaklığı elinizin dayanabileceği duruma gelince elinizi suya bastırarak helvadan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, yuvarlayın ve dilediğiniz şekli vererek sonra bu şekilli helvaları ince kıyılmış cevize bulayıp servis yapın.

Bu helva tarifinde şeker yoktur. Başlı başına pekmez zaten şekerdir. Servis yaparken tabakların kenarlarına dondurma, krem şanti ve benzeri şeylerle süsleyerek servis yapılabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }