{ "title": "Dondurmalı İrmik Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/dondurmali-irmik-helvasi(1).gif", "date": "19.01.2024 12:56:22", "author": "Hülya Metin", "article": [ { "article": "Dondurmalı irmik helvası, Helva ismi Arapça kökenli bir kelimedir. Arapça hulviyyat vey halaviyyat kelimesinden gelmektedir. Günümüz Arapçasında helva; tatlı, şirin, güzel anlamındadır ve tüm tatlı çeşitlerini içerir. Ülkemizde ise evde yapılan, temel malzemeleri un veya irmik olan farklı malzemelerle çeşitlendirilen hepimizin bildiği helvalar akla gelir. Bir de evde yapılması zor olduğu için satın aldığımız tahin helvası vardır. Helva, Türkiye'de ve birçok Orta Doğu ülkesinde farklı çeşitleri bulunan bir tatlıdır. Türk mutfağının önde gelen lezzetlerinde biri olan helvanın Selçuklular döneminde tüketilen besinlerden biri olduğunu Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı \"Divanü Lugati't Türk\" de görülmektedir. Mevlana döneminde de helva törenleri düzenlenmiştir.