{ "title": "Dondurmalı İrmik Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/dondurmali-irmik-helvasi(1).gif", "date": "19.01.2024 12:56:22", "author": "Hülya Metin", "article": [ { "article": "Dondurmalı irmik helvası, Helva ismi Arapça kökenli bir kelimedir. Arapça hulviyyat vey halaviyyat kelimesinden gelmektedir. Günümüz Arapçasında helva; tatlı, şirin, güzel anlamındadır ve tüm tatlı çeşitlerini içerir. Ülkemizde ise evde yapılan, temel malzemeleri un veya irmik olan farklı malzemelerle çeşitlendirilen hepimizin bildiği helvalar akla gelir. Bir de evde yapılması zor olduğu için satın aldığımız tahin helvası vardır. Helva, Türkiye'de ve birçok Orta Doğu ülkesinde farklı çeşitleri bulunan bir tatlıdır. Türk mutfağının önde gelen lezzetlerinde biri olan helvanın Selçuklular döneminde tüketilen besinlerden biri olduğunu Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı \"Divanü Lugati't Türk\" de görülmektedir. Mevlana döneminde de helva törenleri düzenlenmiştir.

Helva; kalsiyum açısından zengin, tok tutma özelliği bulunmakta ve mideyi de rahatlatmaktadır. Helvanın balgam sökücü özelliği de bulunmaktadır. Ayrıca B grubu vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Gebe ve emziren kadınlara oldukça yararlıdır. Birçok çeşidi bulunan helva günümüzde çeşitlendirilmiş unlu veya irmikli, sütlü veya dondurmalı, çikolatalı veya meyveli olarak bulunmaktadır. Dondurmalı irmik tatlısı; hafif bir tatlı olmakla birlikte kalorisi az olan bir tatlıdır diyet yapan arkadaşlara sütlü bir tatlı olarak önerilir.

Dondurmalı irmik helvası malzemeleri (6-8 kişilik)
Dondurmalı irmik helvası şerbeti için
Dondurmalı irmik helvası üzeri için
Dondurmalı irmik helvası içi için
Dondurmalı irmik helvası nasıl yapılır?

Süt, su ve şekeri ufak bir tencereye alalım. Şeker eriyene kadar kısık ateşte ısıtın. Sütün kaynamasına gerek yoktur şekerlerin erimesi yeterlidir. Sonra bir kenara alarak irmiği kavurmaya başlayalım. İrmiği rahatça karıştırabileceğimiz geniş bir tencereye margarini koyalım ve eriyene kadar bekletelim. Margarin eridikten sonra irmikleri ilave edelim. Tahta bir kaşıkla irmiğin rengi koyulaşana kadar hiç durmadan karıştıralım. Karıştırma aşaması biraz zordur, çünkü kuvvetli bir kol ister. Burada yardım isteyebilirsiniz:) İrmiğin rengi koyulaşıp etrafa enfes kokular yayıldığında isterseniz bir kaba bir kaşık irmik alarak üzerine bir kaşık şerbet döküp rengini kontrol edebiliriz.

Ben açık renkli sevdiğim için fazla kavurmadan tencereye dikkatli bir şekilde süt, su ve şekerle hazırladığımız şerbeti döküyoruz. Şerbetini sıçramaması için hemen tencerenin kapağını kapatıyoruz. Sonra 6-7 dakika karıştırarak yoğunlaşmasını sağlıyoruz. Ocağı kapatıp tencerenin kapağını kapatarak demlenmesini bekliyoruz. Helva demini aldıktan sonra ılık bir şekilde karıştırıp ufak bir kâseye streç film geçirip, kenarına ve tabanına helva koyarak ortasını boş bırakıyoruz. Boş bıraktığımız kâsenin ortasına dondurma koyarak, ters çeviriyoruz. Üzerine fıstıkla süsleyerek servis edebiliriz. Dilerseniz üzerine de dondurma koyabilir veya servis tabağının yanın top şeklinde birlikte servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }