{ "title": "Fındıklı İrmik Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/findikli-irmik-helvasi.gif", "date": "20.01.2024 17:04:44", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Fındıklı İrmik Helvası, öncelikle bu helvanın başrolünü oynayan fındık ve irmiği kısaca tanıyalım.

Fındık: Huşgiller ailesinden cinsini oluşturan çalı ve ağaç türlerinin ortak adıdır. Fındık ağacının çiçekleri yapraklarından önce ilkbaharda açarlar. Basit, yuvarlak yaprakların kenar kısımları çift dişli ve uçları sivridir. Bir evciklidir. Erkek çiçekler kedicik şeklinde 5-12 cm uzunluğunda sarı renkte olur iken, dişi olan çiçekler ise çok küçük olup, kış boyunca tomurcuklarda gizlenirler, 1-3 mm uzunluğunda kırmızı renkte olurlar. Bu Nuks meyve 1-2-3 cm uzunluğunda olurken çapı da 1-2 cm olur, kabuğun etrafını tamamen ya da kısmen kuşatan bir kadehcik vardır. Kadehciğin şekli ve yapısı fındık türlerinin teşhisinde önemlidir. Türkiye'de Artvin, Rize, Giresun, Trabzon ve Ordu illerinde birinci sınıf fındık yetişir. Marmara Bölgesinde de yetiştirilir. Fakat Karadeniz fındığı Türkiye sıralamasında ilk sıradadır.

İrmik: İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmiğin küçük sarı tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde sarı renkte, köşeli ve parlaktır. İrmik yapımında genellikle sert tip buğday kullanılmaktadır. İrmiğin küçük sarı taneciklerinin besin değeri oldukça yüksektir. İrmiğin %73 oranında karbonhidrat vardır. 100 gram irmikte yaklaşık 360 kalori enerji vardır. Aynı zamanda irmik makarnanın ana maddesidir. İrmik, Pakistan, Hindistan, İran, Yunanistan ve Türkiye gibi ülkelerde çok kullanılır, bu ülkelerde yapılan İrmik Helvası ve Arabistan'da yapılan Sütlü İrmik Helvası çok meşhur ve tatlı olarak tüketilir.

Fındıklı irmik helvası hemen hemen her bölgede yapılan unlu bir tatlı çeşididir.

Fındıklı İrmik Helvası İçin Malzemeleri
Üzerine: Tarçın.

Fındıklı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Bir tencereye 2 çorba kaşığı tereyağını koyun. Tencereyi ateşe koyun yağ erisin, eridikten sonra irmiği ve dövülmüş fındığı ilave edin. Tahta bir kaşıkla, irmik ve fındık altın sarısı rengini alıncaya kadar kavurun. İrmik altın sarısı rengini alınca 1 su bardağı toz şekeri ilave edip 1-2 dk arası karıştırın. Hemen ardından da yine tahta bir kaşıkla karıştırmaya devam edip sütü ilave edin. Kısık ateşte karıştırmaya devam edin. Helva kendisini toplamaya başladığı zaman olmuş demektir. Ocağı kapatıp ılınmasını bekleyin bu arada helva dinlenecektir daha güzel olur. Ilık servis yapın. Servis tabağına alarak üzerine de tarçın serpin. Yanında dondurma ile servis yaparsanız çok daha iyi olur.

Afiyet Olsun.
" } ] }