{ "title": "Fırında Helva", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/firinda-helva.gif", "date": "21.01.2024 15:35:33", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, böyle bir tarifin doğmasına neden olmuştur. Bunun herkesçe benimsenmesi nedeniyle, evlerde bile balığın tüketilmesinden sonra servis edilme alışkanlığı bulunmaktadır. Fırında helva oldukça kolay hazırlanan ve yemesi de keyif verici bir tatlıdır. Fakat her yerde klasikleşmiş genel bir tarifi bulunmamaktadır. Bu yapan kişi genellikle kendi damak zevkini oluşturur. Bu nedenle malzemelerde belirli bir standart ölçü belirtilmez. Yani tahin pekmeze şu kadar limon suyu ya da başka bir malzeme konabilir denmez.

Normalde tahin helva ağır bir tatlıdır. Bunu fazla tüketmek çoğu kişiyi bayar. Bu nedenle fırınlanmış helva herkese tavsiye edilebilir. Daha hafif ve midevi olan bir tatlıdır. Fırına konulan helvanın amacı kızarması için değildir. Bunun sebebi tahin helvanın bazı maddelerle tadının hafifletilmesi içindir. Genellikle helvanın içine limon suyu ve yoğurt tercih edilir. Bunlardan biri tahin helvaya koyulursa, helva kesilir. Ancak yoğurt ve limon suyu aynı anda kullanılmaz. Bu şekilde helvanın tadı bayağı hafiflemiş olur.

Fırında helva yapılırken su ya da süt kullanılmaktadır. Bunlar bir arada kullanılırsa da tercihen tek olarak kullanılması tavsiye edilir. Bu malzemelerle helvanın kıvamı ayarlanmaktadır. Daha sonra dediğimiz gibi yoğurt ya da limon suyuyla karıştırılan helva ısıyla birlikte mayalanmış olur. Bunu peynir yapmaya ya da yoğurt mayalamaya benzetebilirsiniz. Bu bilgilere göre sizlere fırında helva yapmanız için bir tarif paylaşalım. Siz bu malzemeleri kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Fırında helva için gerekli malzemeler
Fırında helva nasıl yapılır?

Fırında helva hazırlamak için fırına dayanıklı bir kap hazırlamalısınız. Önce sade helvayı derin bir kabın içinde çatal yardımıyla iyice ezin. Buna yarım limon suyunu ve 2 kahve fincanı sütü ilave ederek, iyice karıştırmalısınız. Bunu içini yağladığınız, fırına dayanıklı kabın içine boşaltın. Bizim tavsiyemiz uygun boyda bir güveç kullanmanızdır. Fırınınızı 180-200 dereceye ayarlayarak ısıtın. Daha sonra hazırladığınız helvayı fırına koyun. Yaklaşık 20 dakikada fırında helva hazır olur. Ancak zamanı kaçırmamaya dikkat edin. Çünkü kısa sürede helvanın üzeri yanabilir. Fırından aldığınız sıcak fırında helvayı sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }