{ "title": "Havuç Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/havuc-helvasi.gif", "date": "21.01.2024 05:29:40", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Havuç Helvası hem Pakistan hem de Hindistan mutfağının en ünlü tatlılarındandır. Ayrıca iki ülkede düğün, davet gibi kutlamalarda bu tarif sık yapılmaktadır. Çok faydalı sebzelerden biri olan havucun pek çok yemek tarifi olduğu kadar çok çeşitli helva tarifleri bulunmaktadır. Helva tariflerini inceleyince temel malzemelerin kuru üzüm, fıstık, badem, havuç, süt, şeker, sadeyağ ve kakule gibi temel malzemeleri vardır. Havuç helvasının yapılış tarzında da farklılıklar vardır. Süt yerine kurutulmuş süt olarak kullanılan khoya isimli bir maddeyle yapıldığı gibi, yoğunlaştırılmış sütte kullanılabilmektedir. Diğer bir farkı da sade yağın kullanımıyla ilgilidir. Bazı tariflerde sadeyağ ilk malzeme olarak konulmakta ve havuç bu yağla kavruluyor. Bazılarında son olarak eklenmektedir. Bu tarifin kilit malzemesi sadeyağ olduğunu anlamak zor değildir. Son ana kadar sıradan bir havuç püresi görünümünde olan tatlı, sadeyağı eklediğinizde değişik bir tat ve şekle bürünmektedir. Onun için sadeyağ yerine başka bir yağ kullanmamanızı tavsiye ederiz. Sadeyağ yoksa şöyle yapabilirsiniz: Üç çorba kaşığı tereyağını bir cezvede eritip süzgeçten geçirerek bir kaba alın, üzerinde kalan köpükleri kaşıkla aldıktan sonra soğutun ve katılaşmasını bekleyin. Artık helva yağı hazırdır. Ben de bu şekilde yaptım.

Havuç Helvası Malzemeleri (6-8 kişilik)
Havuç Helvası Nasıl Yapılır?

Havuçların kabuğunu soyup rendeleyin. Derin ve geniş yapışmaz bir tencereye su koyun. Su kaynayınca üzerine havuçları ekleyin ve karıştırarak beş dakika pişirin. Tencereye sütü ekleyin, orta ateşte arada bir karıştırarak süt azalana kadar pişirin. Süt iyice azalınca şekeri ve kakuleyi ekleyin. Arada karıştırarak şekeri eritin. Tatlı iyice bütünleştiğinde ve suyu hiç kalmayacak kadar azaldığında, sadeyağı ekleyin. 2-3 dakika kadar pişirin. Helvanın piştiğini bütünleşmesinden anlayabilirsiniz. Tavadan ayrılıp, bütünleşerek kaşığa toplanıyorsa pişmiş demektir. Ocağın altını kapatın. Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.

Notlar

Tariflerde tarçın kullanımı yoktu ama yakışacağını düşündüğüm için toz tarçınla servis yaptık. Bu tatlıya Antep fıstığının da yakışacağını düşünüyorum, bir dahaki sefere onu denemeyi düşünüyorum. Havuç helvasını en çok ılık olarak beğendim. Ama tariflerde soğuk servis edilmesi önerilmiş. Soğuk olarak sade dondurmayla servis etmekte mümkün. Bu kadar yoğun bir tatlının yanına dondurma yakışır mı bilemeyiz, ama sevenler için alternatif bir servis şekli olabilir. Kakuleyi aktardan kabuklu haliyle alabilirsiniz. İnce yeşil kabuklu bu küçük çekirdekleri kestiğinizde içinden tohumları çıkıyor. Tatlıda bu tohumları kullanıyorsunuz. 10 tanesinden bir tatlı kaşığı çıkıyor.
" } ] }