{ "title": "Havuç Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/havuc-helvasi.gif", "date": "21.01.2024 05:29:40", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Havuç Helvası hem Pakistan hem de Hindistan mutfağının en ünlü tatlılarındandır. Ayrıca iki ülkede düğün, davet gibi kutlamalarda bu tarif sık yapılmaktadır. Çok faydalı sebzelerden biri olan havucun pek çok yemek tarifi olduğu kadar çok çeşitli helva tarifleri bulunmaktadır. Helva tariflerini inceleyince temel malzemelerin kuru üzüm, fıstık, badem, havuç, süt, şeker, sadeyağ ve kakule gibi temel malzemeleri vardır. Havuç helvasının yapılış tarzında da farklılıklar vardır. Süt yerine kurutulmuş süt olarak kullanılan khoya isimli bir maddeyle yapıldığı gibi, yoğunlaştırılmış sütte kullanılabilmektedir. Diğer bir farkı da sade yağın kullanımıyla ilgilidir. Bazı tariflerde sadeyağ ilk malzeme olarak konulmakta ve havuç bu yağla kavruluyor. Bazılarında son olarak eklenmektedir. Bu tarifin kilit malzemesi sadeyağ olduğunu anlamak zor değildir. Son ana kadar sıradan bir havuç püresi görünümünde olan tatlı, sadeyağı eklediğinizde değişik bir tat ve şekle bürünmektedir. Onun için sadeyağ yerine başka bir yağ kullanmamanızı tavsiye ederiz. Sadeyağ yoksa şöyle yapabilirsiniz: Üç çorba kaşığı tereyağını bir cezvede eritip süzgeçten geçirerek bir kaba alın, üzerinde kalan köpükleri kaşıkla aldıktan sonra soğutun ve katılaşmasını bekleyin. Artık helva yağı hazırdır. Ben de bu şekilde yaptım.