{ "title": "Helva", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/helva.gif", "date": "19.01.2024 01:41:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Helva, ülkemizde özellikle Orta Doğu ülkelerinde sıkça yapılan bir tatlıdır. Bu tatlının kökeni Türklere dayanmaktadır. Tatlının temel malzemeleri arasında irmik ya da un, şeker, süt, yağ ve kaymaktan oluşur. Bu malzemelerin arasına çam fıstığı, ceviz gibi malzemeler ilave edilerek helvalar zenginleştirilir. Bu halk arasında doğumda, ölümde, hac gidişi, asker dönüşü, çocukların okula başlaması gibi özel zamanlarda, mevlitlerde, kandillerde adeta bir gelenek halini almış tatlıdır. Osmanlılar döneminde bile en kabul gören tatlılardan biriydi. Bu etrafta eşe dosta dağıtılmak içinde hazırlanırdı. Günümüzde hala bazı yörelerde helva bu şekilde dağıtılmaktadır. Özellikle 3 aylar denilen dini günlerde evlerde pişirilerek, komşulara dağıtılır.

Toplumda helvanın kültürlere göre değişik türleri yapılmaktadır. Bazı yerlerde tahinle lezzetlendirilir. Bunu tahin helva olarak üreten üreticilerde bulunmaktadır. Hazır tahinli helvalarda susam yağı ve şeker ana malzemeleri oluşturur. İçine asit düzenleyici olan limon tuzu ilave edilir. Bu helvalarda zengin besin maddeleri içerdiğinden, insanların beslenmesine katkı sağlar. İçeriğinde bulunan E vitamini, kalsiyum, protein, fosfor ve kalsiyum genel sağlığa faydalıdır. Günlük ihtiyacın önemli bir kısmı 100 gram helvayla karşılanabilir. Verdiği enerjiyle gelişme çağında olan çocuklara, ağır işlerde çalışanlara, spor yapanlara özellikle tavsiye edilir. Helva uygun koşullarda saklanmalıdır. Özellikle nem oranına dikkat edilmelidir. Güneşte bırakılmaması gerekir. Helvanın yararlı etkilerinden bahsettikten sonra, birlikte güzel bir helva yapabiliriz.

Helva için gerekli malzemeler
Helva nasıl yapılır?

Helvayı hazırlamak için, önce geniş bir tencerenin içinde tereyağını ve sıvı yağı kızdırmaya başlayın. Buna irmiği ilave ederek, kısık ateşte kavurmaya başlayın. İrmiğin rengi iyice koyulaşmalı. Bu arada tahta kaşıkla sürekli karıştırmaya devam edin. Daha sonra içine dolmalık fıstıkları ilave edin. Biraz daha kavurunca, toz şekeri, sütü ve suyu ilave edin. Bunu yine karıştırarak, suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan indirdiğiniz helvanın ağzını kapatarak, 5-10 dakika dinlendirin. Daha sonra servis tabaklarına alarak, üzerine biraz toz tarçın serperek konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }