{ "title": "Höşmerim Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/hosmerim-helvasi.gif", "date": "21.01.2024 13:41:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Höşmerim helvası, yöresel olarak biraz farklı şekillerde hazırlansa da herkesin beğenerek yediği bir lezzettir. Bu tatlı Balıkesir'in Havran ilçesinde çok eski dönemlerden beri yapılmaktadır. Bu yörede kendine özgü bir yöntemle hazırlanmaktadır. Höşmerim helvasını ilk olarak Orta Asya'dan gelen Anadolu Yörükleri yapmıştır. Halk arasında peynir tatlısı olarak bilinir. Osmanlıların zamanında tatlıya Havran 'da höşmerim adının verilmesinin bir hikayesi bulunmaktadır. O dönemde evli olan kadınlar eşlerini er ya da erim diye tanımlar, bu şekilde hitap ederlermiş. Eşleri askerden döndüğünde, fakirlik nedeniyle evdeki irmik, peynir ve şekerle hazırladıkları tatlıyı eşlerine ikram eder, tepkisini beklerlermiş. Bunu ilk defa hazırlayan gelin eşine \"Hoş mu erim?\" diye sorarmış. Bu nedenle tatlının adının buradan geldiği düşünülmektedir. Bu isim günümüze kadar höşmerim ya da höşmelim şeklinde gelmiştir. Havran ilçesiyle özdeşleşmiş olan tatlı, ilçenin simgesi haline gelmiştir. Şimdi bu lezzetli tatlıyı birlikte hazırlamaya başlayalım.

Höşmerim helvası için gerekli malzemeler
Süsleme için
Höşmerim helvası nasıl yapılır?

Helvayı hazırlamak için, önce margarini bir tencerenin içinde eritin. Dibi yapışmayan bir tencere tercih ederseniz iyi olur. Başka bir tencerenin içine suyu, sütü ve toz şekeri koyarak şerbeti hazırlayın. Bunu ocağın üzerinde kaynatmaya başlayın. Erimiş olan margarinin üzerine irmiği ilave edin. Bunu tahta kaşıkla karıştırarak kavurmaya başlayın. İrmik altın sarısı renk alıncaya kadar kavurma işlemini devam ettirin. Pişirdiğiniz şerbeti irmiğin üzerine dökün. Bunu tahta kaşıkla karıştırın. Üzerine rendelenmiş dil peynirini ilave edin. Malzemenin içinde dil peynirleri eriyinceye kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Daha sonra höşmerim helvasının ocağın üzerinden indirin. Bunu servis tabaklarına kaşık yardımıyla şekilli olarak dağıtın. Bunların üzerine kabuksuz bademlerden koyun. Hazırladığınız höşmerim helvasını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }