{ "title": "İrmik Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/irmik-helvasi.gif", "date": "23.01.2024 03:30:10", "author": "Nagihan Öztürk", "article": [ { "article": "İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapçada tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir. Helvanın dünyada ilk yapıldığı yerler Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmekte. Türk milletinin helva ile tanışmaları İslamiyet'i kabul edilmesiyle başlamıştır.

Helva hem besleyici hem de uzun yıllardır tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Türklerin sofralarında eksik etmediği yapımı oldukça pratik olan bir tatlıdır. Türk halkı ölümde, doğum da müjdeli haber aldığında irmikli helva pişirip eşe, dosta, akrabaya dağıtır. İrmik helvasının herkesin damak tadına hitap eden birçok çeşidi vardır. Türkler tatlısı listesinde birinci sırasında yer almakta. Yaşlı, genç, çocuk herkesin severek yediği bir tatlıdır. Osmanlıdan beri irmik helvası bir tatlıdan ziyade bir kültürel değer olarak görülmüştür. Özellikle uzun yıllardır balık yemeklerinin ardın irmik helvası ikram edilmekte.

İrmik Helvası Malzemeleri 6 Kişilik
İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Öncelikler küçük derin bir tencereye şeker ve suyu ilave ederek kaynaması için tencereye koyuyoruz. Şerbet kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan indirebilir ve soğumaya bırakabilirsiniz. Küçük ve derin bir tencereye yağı koyup eritmeye başlayın daha sonra dolmalık fıstıkları erimiş yağ ile kızarana kadar kavurunuz. Daha sonra da irmiği ilave ederek orta ateşte dibi tutmaması için sık sık karıştırın. İrmiğin de rengi değişik hafif kahverengine dönünce şerbeti ve hemen ardından da sıcak sütü yavaş bir şekilde ilave edilecek. Eklediğimiz şerbet yüzümüze veya etrafa sıçrayabilir biraz dikkatli olmada fayda var. Daha sonra tencerenin kapağını kapattım kısık ateşte suyunu çekene kadar karıştırın. Suyunu çeken İrmik helvasının yarım saat kadar dinmeye bırakın daha sonra isteğe bağlı sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Dondurmalı İrmik Helvası Malzemeleri 8 Kişilik
Dondurmalı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Öncelikle tereyağını derin bir tencereye alıp erittin. Yağ tamamen eridikten sonra irmiği ekleyin kısık ateşte yavaş yavaş kavurmaya başlayın. İrmik rengi değişinceye kadar kavurma işlemine devam edin.

Ayrı bir tencerede su, süt ve şekeri kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başladıktan 6-7 dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan indirin. Şerbet kaynadıktan sonra kavurduğumuz irmiğin içerisine sıcak şerbetinizi dökün ve karıştırıp tencerenin kapağını kapattım 5-10 dakika bu şekilde kaynatalım daha sonra kısık ateşte helvayı demlenmeye bırakın. İrmik helvanız kıvama geldikten sonra ocaktan alın. İstediğiniz çukur bir kâsenin içerinde irmik helvasının ortası çukur olacak şekilde bastırarak doldurun. Daha sonra servis edeceğiniz tabağınıza ters çevirerek sunum yapabilirsiniz. İsteğe bağlı üzerine tarçın veya ceviz serpebilirsiniz.

Portakallı İrmik Helvası Malzemeleri 6 Kişilik
  • 2,5 su bardağı irmik
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 100 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 6 tane portakal
Portakallı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Herhangi bir tencereye sıvı yağ döküyoruz ve irmiği ilave edip kavurmaya başlıyoruz. 2-3 dakika sonra tereyağını ilave ediyoruz. İrmiğin rengi değişene kadar kavuruyoruz. Güzel aroma kokusu vermesi için portakal kabuğu rendeliyoruz. 4-5 dakika kavurduktan sonra toz şekeri ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra portakal suyunu sütü soğuk olarak kavurduğumuz irmiği karışımının üzerine döküyoruz ve sık sık karıştırıyoruz. Karışım çekene kadar orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Sosunu çekince altına ve kapağını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Servis tabağının altına portakalları ince dilimleyip diziyoruz. Dondurma kaşığını soğuk suya batırıyoruz ve irmik helvasından alıp portakal dilimlerinin üzerine servis yapıyoruz.

Afiyet Olsun

Peynirli İrmik Helvası Malzemeleri
  • 1 su bardağı irmik
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 50 gram tereyağı
  • 100 gram tuzsuz peynir
Peynirli İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Yapışmaz bir tencereye tereyağı ve irmiği koyup sık sık karıştırarak kavrulur. Bir yandan da şeker ve su karıştırıp, şeker eriyene kadar karıştırınız. Ocakta kavurduğumuz irmiğin rengi ve kokusu çıkına kadar kavuralım daha sonra erittiğimiz şekerli suyu kavurduğumuz irmik karışımına ekliyoruz. Eklediğimiz karışımı sık sık karıştırarak pişiyoruz. Helvanın şerbeti çekildikten sonra helvayı tencerenin kenarın alıp dilimlenen peyniri tencerenin boş olan tarafında eritiyoruz. Eriyen peyniri tencerenin kenarındaki irmik helvası ile birleştirip kavuruyoruz. 2-3 dakika kadar daha pişirin. Daha sonra ocağı altını kapattın ve sıcak sıcak hemen servis ediyoruz. Sıcak servis edilen bir helva olup soğuduktan sonra peyniri tadı alınmadığından sıcak sunum daha lezzetlidir.

Afiyet Olsun.
" } ] }