{ "title": "Kandil Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/kandil-helvasi.gif", "date": "19.01.2024 05:05:37", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Kandil Helvası, kandillerde yapılır. Ülkemizde başta olmak üzere Kırım, Azerbaycan, İran, Irak ve Dağıstan'da bu gelenek hata sürdürülmektedir. Bu bölgelerde bir inanışa göre ölmüş insanların ruhları cuma geceleri evlerine uğrarlar. Ölülerin ruhu geldiğinde akrabalarını iyi işler başında, yani Kur'an okurken, namaz kılarken ve ibadet üzerinde bulduklarında çok mutlu olarak geriye dönerler. Durumun aksi, yani içkili, kavgacı, bozgunculuk üzere gördüklerinde ise üzülerek boyunları bükük geriye bakar vaziyette dönerler. Bu inanca sahip çıkan kişiler, cuma, kandil ve mübarek gecelerde kandil helvası yapıp, komşu, akraba ve çevrede bulunan insanlarla paylaşırlar, yerler. Bu harika tatlı sadece kandillerde ve mübarek günlerde yapılmaz, istenilen her gün yapılıp yenebilir. Buradaki asıl amaç, yapılınca elden geldiği kadar komşulara ve yakınlara da vermektir. Böylece Müslümanlar arasındaki bağ güçlenir. Bu tatlıyı önceden yapıp, sonra da tüketebilirsiniz, fakat sıcak yenilmesi tavsiye edilir.

Kandil Helvası Malzemeleri
Şerbeti için
Kandil Helvası Nasıl Yapılır?

Helvanın hazırlığına şerbeti hazır etmekle başlamalıyız, çünkü kavrulan irmiğin sıcak şerbetin ise soğuk olması gerekiyor. Aksi taktirde helva topak olur ve açılması imkânsız hale gelir. Derin bir tencerenin içerisine listede vermiş olduğumuz suyu ve şekeri koyup, orta harlı ateşte kaynatalım. Şerbetin kaynadıktan sonra pişme süresi 5 dakikadır. Bu süre dolduğunda dileyen iki veya dört damla limon damlatabilir. Hazırlanmış olan şerbeti soğuması için ocaktan indirelim. Derin bir tencerenin içerisine tereyağını koyalım ve kısık ateşte yağı eritelim. Tereyağı eridiğinde sıvı yağı ilave edip, irmiğin tamamını tencereye koyalım. İrmiğin una göre kavrulma süresi biraz daha uzun olur. İrmiği 10 dakika boyunca karıştırarak kavuralım. Bu sürenin sonunda irmiğin içerisine dövülmüş cevizi de koyalım. Ceviz ilavesinden sonra 3 dakika daha kavuralım ve ocağı kapatalım. Tencerenin ve içerisindeki irmiğin ısısı düşmeden şerbeti yavaş yavaş ilave edelim. Bu işlem sürerken helvayı sürekli karıştıralım. Şerbet bittiğinde ocağı çok kısık son kez açıp 1 dakika ısının yeniden yükselmesini ve şerbetin helva ile bütünleşmesini sağlayalım. Sürenin sonunda ocağı kapatalım ve helvayı 5 dakika dinlendirelim. Böylelikle ilk buharı çıkacak ve kolayca şekil alacaktır. Bu helva geleneklerin göreneklerin, helvası olduğu için şekillendirmeyi de örf adetlerimize uyacak bir şekilde yapalım. İki yemek kaşığının arasında helvayı yuvarlayarak şekillendirip servis tabağına sıralayalım. Kandil Helvası servise hazırdır. Hayırlı kandiller.

Afiyet olsun.
" } ] }