{ "title": "Kar Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/kar-helvasi.gif", "date": "19.01.2024 04:50:24", "author": "Hülya Metin", "article": [ { "article": "Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir. Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. Kar kalıpları satılmaktadır. Ülkemizde genelde seyyar satıcılar tarafından sokak aralarında ve parklarda satılmaktadır. Bardak veya kaselere doldurulan kar üzerine meyve şurubu (Kızılcık, vişne, nar, üzüm pekmezi) döküldükten sonra iyice çalkalanıp, karıştırılır. Türkiye'nin güney bölgelerinde tüketilen Bici bici ve Karsambaç hazırlanışı ve içerisindeki malzemeler açısından aynı tatlıdır. Kar helvası, kar ve meyve şerbetleriyle hazırlanan bir tatlıdır. Temiz karların toplanmasıyla yapılabileceği gibi, buz kalıplarının tıraşlanması sonucu elde edilen kardan da hazırlanabilir.

Hayatımda yenmedim diyorsanız bence hemen denemelisiniz. Tabi mümkünse buz kalıplarından elde edilmiş kar yerine temiz kristalleşmiş kar ile gerçek meyveden doğal yollarla yapılmış meyve şerbetlerini tercih etmelisiniz bence. Çok lezzetli ve ferahlatıcı bir tatlı çeşididir. Hele yaz sıcaklarında vücuttan ter yoluyla atılan sıvıyı bu şekilde dengeleyebilirsiniz.

Söylentilere göre, Osmanlı devrinde Yavuz Sultan Selim'in en sevdiği tatlılardan biri olan kar helvası aynı zamanda saray sakinlerinin de en sevdiği tatlılardan biriymiş. Ülkemizde güney bölgelerde daha çok tüketilen kar helvası diğer bölgelerimizde de sevilerek tüketilmektedir. Özellikle kış aylarının sonunda karların tane tane olduğu zamanda genelde pekmezle tüketilir. Böylece hem pekmezin ağır tadı kırılmış hem de çocuklara bu yolla daha fazla pekmez yedirilmiştir. Bu hafif ve çok lezzetli tatlımızı tarifini alarak evde sizde çok kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Kar Helvası Malzemeleri

Kar (Eğer bulunamazsa buzluktan kalıp halindeki buzları rondodan geçirerek elde edebiliriz), meyve şurubu (Kızılcık, vişne veya pekmez tercihinize göre ben kızılcık şurubunu öneririm)

Kar Helvası Nasıl Yapılır?

Bu tatlının yapılışı çok basit ve zahmetsizdir. Temiz ve tane tane olmuş kar veya olmadığı durumda buzdolabında dondurulmuş buz parçalarını rondodan geçilir. Elde ettiğimiz karın üzerine tercihimize göre meyve şurubu ekleriz ve iyice ezilerek karıştırırız. Kar parçalarının ağızda kıtır kıtır olması enfes bir tat oluşturuyor.

Afiyet olsun.
" } ] }