{ "title": "Kolay Un Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/kolay-un-helvasi(1).gif", "date": "20.01.2024 16:21:37", "author": "emel aslan", "article": [ { "article": "Kolay un helvası; Arapçada tatlı anlamına gelmektedir. Tatlıları ifade eden hulviyyat kelimesinde türetilmiştir. Günümüzde dahil sofralarımızın vazgeçilmez bir tatlısıdır. Osmanlıdan beri süre gelen vazgeçemediğimiz bir tatlıdır. İnsanlar sevinçlerinde, hüzünlerinde, doğum da ölümde eş, dost, akraba, arkadaş çevresine pişirip dağıtığı geleneksel bir tatlıdır. Kolay un helvası tatlı olmaktan çok sevinç ve üzüntülerin en büyük ortaklarındandır. Kolay un helvasını Türk milleti özellikle balık yemekleri sonrasın da ikram edilmekte. İllere ait birçok helva çeşidi varıdır; Edirne'ye ait Deva- Misk helvası, Diyarbakır'da Kudret helvası, İstanbul'da Ak Helvası, Bursa'da İshakiye helvası sık sık yapılmaktadır. Kolay un helvası emzik annelerin sütlerinin artmasını sağlar. Kolay un helvası gün içerinde kaybettiğiniz enerjiyi tekrar kazanmasına sağlar. Sağlık ve doyurucu olduğunda diyetisyenlerin baş listesine bulunmaktadır. Kolay un helasından bu kadar tanıtıldıktan sonra kolay un tarifi vermeden geçmeyelim.

Kolay Un Helvası Malzemeleri 6-8 kişilik
Kolay Un Helvası Nasıl Yapılır?

Unu ve tereyağını derin bir tencereye koyup, kısık ateşte yavaş yavaş kavuruyoruz. 35 -40 dakika sonra un biraz sıvılaşmaya başlıyor. Kolay un helvası o aşamaya geldiği zaman daha hızlı karıştırmaya başlıyoruz. Unun rengi hafif değişip koyulaştıktan sonra, sütü ekleme zamanı gelmiştir. Dikkat etmemiz gereken un ve yağ karışımını tencereye ve kaşığa yapışmaması gerek. Un kavrulurken, ayrı bir derin tencerenin içine soğuk sütü ve vanilya ve toz şekeri ilave ederek şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. Un kavrulma işlemi bittikten sonra, süt ve şeker karışımını tencereye boşaltıyoruz. Boşaltma işlemi yapıldığı esnada ocağın altı hızlı yanmalı. Kısa bir zaman diliminde un karışımı hemen sütü çekiyor. Un karışımı sütü çekene kadar hızlı hızlı tempolu karıştırıyoruz. Kolay un helvası katılaşınca ocağın altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Kolay un helvası dinlendikten sonra isteğe bağlı bir kek kalıbına koyup istediğimiz şekli verebilirsiniz veya bir kaşık yardımı ile servis tabağına dizebilirsiniz. İsteğe bağlı kolay un helvasının üzerine ceviz, fıstık, badem, fındık dökebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }