{ "title": "Koz Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/koz-helvasi.gif", "date": "19.01.2024 12:51:05", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvası ve Kaymaklı Helva olarak da bilinmektedir. Görele'de yaşayan Göreleli ustalar tarafından imal edilen koz helvasının, yapımı yaklaşık 3 saate yakın sürmektedir. Göreleli ustalar, koz helvasının gün geçtikçe kaybolan yemek kültürlerinin arasına girmek üzere olduğunun işaretini veriyor. Koz helvası tek başına yenilebildiği gibi ekmek arasına koyup da yenilebiliyor. Koz helvası saç dökülmesini engelleyici, balgam söktürücü, sedef, egzama gibi rahatsızlıklara iyi geldiği belirtiliyor.

Koz Helvası Malzemeleri
Koz Helvası Nasıl Yapılır?

İlk önce ceviz içleri rondodan (Yoksa havanda dövülerek) çok ince almayacak şekilde geçirilir. Rondodan geçirilmiş olan ceviz içleri, çöven kökü bir tavaya koyularak aynı un kavurur gibi cevizleri ve çöven kökleri, 15 dakika olacak şekilde kısık ateşte kavrulmaya başlanır. Cevizleri kavururken sürekli karıştırmak gerekir. Ceviz içleri kavrulduktan sonra ocağın altı kapatılır. Ocak kapatılır kapatılmaz kavrulmuş ceviz içlerinin üstüne pekmez ve limon tuzu karıştırılarak dökülmeye başlanır. Pekmez, ceviz içleriyle özleşene kadar karıştırılır. Daha sonra pekmezle özleştikten sonra küçük bir tepsiye veya tabağa düz bir tabaka halinde dökülür. Dilim dilim kesilerek servis edilir.

Afiyet Olsun." } ] }