{ "title": "Pamuk Helva", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/pamuk-helva.gif", "date": "20.01.2024 19:21:44", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Pamuk Helva, Pamuk helva, halk arasında diğer bir adıyla pamuk şekeri olarak bilinen bu helva şeker kamışı ve şeker pancarından elde edilen doğal saf şeker ve şekerin içine az miktarda ilave edilen gıda boyası ile üretilen pamuk helvası büyük küçük herkesin beğendiği, sevdiği bir tatlı türüdür. Fakat bu tatlı türü öyle bildiğimiz şerbetli vb. Tatlılara benzemez. Güzel yemesi son derece lezzetli ve eğlenceli olan bu pamuk helva eğlence yerlerinde (Panayırlarda, lunaparklarında, karnavallarda ve sirklerde) karşımıza çıkan ve yerken hepimize güzel duygular yaşatan bir yiyecek, bir şekerlemedir.

Birçok kişi bu pamuk helvanın 19. Yy. 'da ortaya çıktığını bilirken, ama aslında şekeri tel tel yaparak kullanmak 1400'lü yıllara dayanır. İlk başlarda bu helvayı bir tava içerisinde eritilen şekeri ince metal çubuklarla çekerek ve çırparak ince iplikler haline gelmesine yardım ederek ve daha sonra bu ince iplikleri kurutarak eğlencelik şeker olarak kullandıklarını biliyoruz. Pamuk helvanın (Şeker) tarihi yolculuğu 1897 yıllarında William Morrison ve Jhon Wharton adlı iki pamuk helva yapımcısının ilk pamuk helva makinasının patentini alması ile daha da yaygınlaştı. 1920'li yıllarında pamuk helvanın Amerika'da 'Dönen Şeker' ve 'Perili İpek' olarak iki adı vardır. Günümüzde ise bilinen adı 'Menşeli' olmuştur. O yüzyıllarda şekerleme imalathaneleri ipliksi hale getirilmiş bu tür şekerlerle tatlılar ve süslemeler yapıyorlardı. Herkes tarafından beğenilen bu tür süslemeler Avrupalılar tarafından zamanla bu süslemeler süs olmanın dışında ipliksi şekerleme olarak da tüketilmeye başlanmıştır. Zamanla teknoloji ilerledikçe kolay üretim sağlanmaya başlandı. Hızla dönen yağlı bir mil üzerinde ipliklere dönmeye başladı. Yıllar sonra teknik ilerledikçe pişirme teknikleri değişti pişirme, döndürme, eğirme ve toplama yöntemi içeren ilk makine icat edilmiştir.

Günümüzde 'Osmanlı Macunu' kadar olmasa da unutulmaya yüz tutan lezzetler arasında pamuk helvada yerini almaktadır. Bu yumuşak pamuk gibi lezzet yemesi son derece keyifli şekerleme çocukların yanı sıra yetişkinlerinde beğenerek yediği tamamen doğal olarak üretilen katkısız, katıksız bir yiyecek, şekerlemedir. GDO içermez. Koruyucu içermez. Bu sebeple zararsız ve sağlıklıdır. Dışarda sokakta satılan bir yiyecek olmasına rağmen sunumu çok sağlıklı ve güvenilir paketlerin içinde bizlere sunulmasıdır. Pamuk helvaları dışarıda görülen büyüklüğüne ve genişliğine aldanmayın aslında şekerleme 1 avuç şekerdendir. O muhteşem pamuksu görüntüsü, renginin bir o kadar cezbetmesi bir avuç şekerin özel bir şekil alarak, havayla karışıp ince iplikçiklere dönüşmesi ve hacim olarak geniş bir alan kaplayacak hale gelmiş olmasındandır. Pamuk helvasını yapmak artık günümüzde çok kolay icat edilen pamuk helva makinası işi kolaylaştırdı. Şekeri ekle, ısıtarak eritiyor, pamuk gibi eğir ve uçuşan şekeri çubukla toplayın. Bir avuç şekeri pamuk haline dönüştürüyor lezzetli bir yiyecek meydana geliyor.

Pamuk helva zararlı olur mu?

İçeriyi şeker olduğu için anne ve babalar çocuklarının tüketmesini fazla istemiyorlar aslında bir çubuk pamuk helvada bir çay kaşığından bile az şeker içermektedir. Bu yüzden hiçbir zararı yoktur. Artık uzmanlar bile aşırıya kaçmadan tüketildiğinde şekerin insana ne kadar mutluluk verdiğini söylemektedirler. Eğlenceli yerlerde pamuk helvasını yapan kişi görsel olarak da renk ve şekil değişikliği kendi yaratıcılığını kullanarak yapmaktadır. Çok güzel renk ve şekiller meydana getirmektedirler.
" } ] }