{ "title": "Pekmez Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/pekmez-helvasi.gif", "date": "22.01.2024 00:46:25", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Pekmez Helvası, helvanın Türk kültüründeki varlığı belki insanlık kadar eskidir. Helva bizim için için düğün, bayram, kandil, cenaze gibi önemli günlerde yapılması akla gelen ilk yiyecektir. Özellikle de kandil günlerinde şimdilerde pek olmasa da eskiden her evin bacasından kokusu yükselir ve o mübarek günün hürmetine komşulara dağıtılırdı. Sizlerde bu güzel geleneği yaşatmak isterseniz bu tarifi mutlaka denemenizi öneririz. Kolay gelsin.

Pekmez Helvası Malzemeleri
Şerbeti İçin Malzemeleri
Pekmez Helvası Nasıl Yapılır?

Öncelikle su ile sütü orta büyüklükte bir tencereye boşaltıyoruz. Daha sonra üzerine pekmezi ve toz şekeri ilave edip bir iki karıştırdıktan sonra ocağa alarak bir iki taşım kaynatıyoruz. Helvamızı kavurmak için teflon ve geniş bir tencere kullanıyoruz. Tencereyi ocağa aldıktan sonra tereyağı ile sıvı yağı atıp bir miktar kızarmasını bekliyoruz. Daha sonra kızaran yağın üzerine fındık veya cevizleri atıp, bir iki çeviriyoruz. Ardından unu yavaş bir şekilde üzerine ekleyip tahta kaşık ile sürekli karıştırarak topaklanmasını önlüyoruz. Ardından bir fiske tuz ilave edip, unun rengi açık kahverengiye dönünceye kadar orta ateşte sürekli karıştırarak kavuruyoruz.

Unun yeteri kadar kavrulduğundan emin olunca ocağın altını biraz daha kısıp daha önceden hazırladığımız pekmezli şerbeti ilave ediyoruz. Bu işlem sırasında çok yoğun bir şekilde buhar çıkar ve şerbet dışarı sıçrayabilir. Kendinizi yakmamak için çok dikkatli olmalısınız. Şerbetin tamamını helvaya ilave ettikten sonra, hızlı ve seri şekilde karıştırarak hem topaklanmaları gideriyoruz hem de helvanın şerbetini daha iyi çekmesini sağlıyoruz. (Helva yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus ezerek ve hızlı bir şekilde karıştırmaktır. Aksi halde un topakları helvayı yenmez bir hale getirebilir.)

Helvamız tamamen suyunu çektikten sonra kısık ateşte birkaç dakika daha kavurup tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alıyoruz. Hazır hale gelen helvayı biraz soğuduktan sonra tıpkı çiğ köfte sıkar gibi sıkarak veya düz bir tepsinin dibine düz bir şekilde döşeyip bıçak dilimleyerek veya kurabiye kalıplarıyla şekil vererek ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }