{ "title": "Pekmezli Un Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/pekmezli-un-helvasi.gif", "date": "20.01.2024 01:43:24", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Pekmezli Un Helvası, helva hem leziz lezzeti ile hem de besleyici özelliği sayesinde asırlardır Türk mutfağının ve Osmanlı mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında yer almaktadır. Türk mutfağında ve kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan pekmezli un helvası ve pek çok diğer helva çeşitlerinden her biri doğumda, ölümde ve kimi zamanda sevinçlerin ortağı olarak hazırlanarak eşe dosta dağıtılarak damaklar tatlandırılır. Aslında helvanın ilk yapıldığı yerler Balkan ülkeleri ve Orta Doğu olarak bilinmektedir. Ancak Türk, Yahudi ve Arap toplumlarının yaşam sürdürdüğü her yerde helvaya rastlamak mümkündür. Türk toplumunun ise helvayla tanışması Türklerin İslamiyete geçtikten sonra Arap toplumuna yakınlaşmalarıyla başlamıştır. Bu nedenle asırlardır mutfaklarımızı şenlendiren pekmezli un helvası ile sizlerde sevdikleriniz ve kendiniz için mükemmel bir helva ziyafeti çekebilirsiniz.

Pekmezli Un Helvası İçin Gerekli Malzemeleri
Pekmezli Un Helvası Nasıl Yapılır?

Pekmezli un helvası hazırlığımıza ilk olarak uygun bir teflon tavaya 125 gr tereyağımızı ilave ederek başlayalım. Ardından tavamızı ocağa koyarak kısık ateşte tereyağımızı eritelim. Eriyen yağın üzerine yarım su bardağı sıvı yağımızı da ilave ederek sıvı yağın ısınmasını sağladıktan sonra üzerine 2 su bardağı dolusu elenmiş unumuzu ilave ettikten sonra bir tahta kaşık yardımıyla unu sürekli karıştırarak unun kokusu çıkıp sararıncaya kadar karıştırarak kavuralım. Ayrı bir kabın içine 1 su bardağı soğuk süt, 1 su bardağı soğuk su, 1 çay bardağı üzüm pekmezi ve bir fiske tuz ilave ederek karışımı iyice karıştırarak harmanlayalım.

Daha sonra hazır hale gelen pekmezli karışımı kavrularak altın sarısı rengini alan unun üzerine dökerek karıştırmaya devam edelim. Pekmezli karışımla birleşen un ilk önce topaklaşarak sizi korkutabilir. Ancak topaklaşan un karıştırıldıkça kendisini toparlayarak pürüzsüz bir kıvam alacaktır. Pekmezli un helvamızın üzerine tam bu arada 1 su bardağı orta irilikte dövülmüş ceviz içini ilave ederek karıştırmaya devam edelim. Pekmezli un helvamızı 4-5 dakika kadar karıştırarak pişirdikten sonra ocaktan alarak helvanın ilk sıcaklığının çıkmasını bekledikten sonra dinlenen helvadan ceviz iriliğinde parçalar kopartarak ister kurabiye kalıplarıyla isterseniz elinizle şekil vererek uygun bir servis tabağına sıralayalım. Veya helvamızı düz bir tepsiye doğrudan dökerek yaydıktan sonra dilimleyerek servise sunalım.

Afiyet olsun.
" } ] }