{ "title": "Pişmaniye Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/pismaniye-helvasi.gif", "date": "20.01.2024 11:48:33", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan bu tatlı, eskiden insan gücüyle yapılıyordu. Şimdi makinelerle üretilmektedir. Fakat evde yaptığınız pişmaniye helvası her zaman daha lezzetli olacaktır. Bunu hazırlarken verdiğiniz emek, gerçekten pişmaniyenin lezzetine yansıyacak. Size tavsiyemiz arada dostlarınızla toplanarak, arada bir de olsa evde pişmaniye helvası yapmanızdır. Şimdi birlikte Erzurum yöremize ait olan bu lezzetli helva tarifini birlikte hazırlayalım. Bu tatlı özellikle kış aylarında Erzurum şehrinde her evde mutlaka yapılır. Sizlerde yapmaya alışınca, belki sıkça yapmayı düşünebilirsiniz.

Pişmaniye helvası için gerekli olan malzemeler
Pişmaniye helvası nasıl yapılır?

Helvayı hazırlamak için uygun boyda bir tencerenin içine1 kg toz şeker ve 2 su bardağı suyu koyarak, ocakta kaynatmaya başlayın. İçine limon suyunu da sıkın. Karışım hafifçe kırmızı renge dönüştüğünde, kaşıkla içinden bir kaşık şekerli su alarak bunu soğuk suyun içine dökün. Eğer suyun içinde bu katılaşır ağda kıvamına gelirse, pişmaniye helvasının ağdası olmuştur. Şimdi tavanın içinde 250 gram tereyağıyla birlikte unu kavurmaya başlayın. Bunu daha sonra büyük bir tepsinin içine dökün. Burada soğumasını sağlayın. Başka bir tepsiye yine soğumuş olan şekerli ağdayı koyun. Bu ağda karışımı beyaz bir renk alıncaya kadar iyice yoğurun. Daha sonra iki ucunu birleştirerek, buna halka şeklini verin. Daha sonra diğer tepsinin içindeki kavrulan unun içine koyun. Şimdi dostlarınıza ihtiyacınız olacak. Şekerli halkayı 3-4 kişi kenarlarından çekerek halkayı büyütmeye başlayın. Daha sonra halkayı ikiye katlayın ve yeniden aynı işlemi yapın. Bunu katlar incelinceye kadar aynı şekilde çekmeye devam edin. Daha sonra tel tel olmuş katları kopartarak, sevdiklerinize ikram edin.

Afiyet olsun.
" } ] }