{ "title": "Saray Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/saray-helvasi.gif", "date": "19.01.2024 01:00:27", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Saray Helvası, dünyanın en güçlü mutfağına sahip olan Osmanlı mutfağının en nadide tatlılarından bir tanesidir. Adını da saraylardan alan bu tarif sultanların sofralarından günümüze gelmiştir. Bu harika tarifi evinizin sıcaklığında yapabilir, sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Tıpkı Osmanlı zamanında olduğu gibi, misafirlerinizi bu harika lezzet ile karşılayabilir, bayramlarda ve özel günlerde evinizi bu bereketli tatlı ile zenginleştirebilirsiniz. Çocuklarınıza bu tarifi elleriniz ile yapıp güvenle yedirebilirsiniz. Ayrıca bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulunan malzemelerden oluşmaktadır. Yapanlara zahmet konusunda cimri olan bu tarife hayran kalacaksınız. Hazırlanışı 5 dakika, yemesi günlerce süren bu tarifi yaptıktan sonraki günlerde de tükete bilmek için kuru ve serin bir ortamda saklamanız önerilir. Her tatlı ve gıdada olduğu gibi bu tarifi de cam ve kapalı kap içerisinde saklamanız sizin ve sevdiklerinizin yararına olacaktır. Lezzetinin yanı sıra sunumuyla da göz kamaştıran bu tarif uzun yıllardan beri Türk mutfağında ve uzun yıllarca da kalacağa benziyor.

Saray Helvası Malzemeleri
Saray Helvası Nasıl Yapılır?

Helvanın hazırlık aşamasına ilk olarak tereyağını ayrı bir tavada eritmekle başlayalım. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken husus tereyağını kısık ateşte eritmek ve yağ eridiğinde renginin sarı olmasıdır. Eğer tereyağı çok yanarsa saray helvasının beyaz olması gereken rengi koyu olur ve görüntüyü bozar. Ayrı bir tencerenin içerisine unu koyup, kısık ayarlanmış olan ocağa alıyoruz. Unu hiç durmadan karıştırıyoruz. Unun kokusu çıktığında ocağı kapatıp unun içerisine erittiğimiz tereyağını ve pudra şekerini ilave ediyoruz. Bu işlemden sonra tahta kaşıkla karıştırma işlemini sürdürüyoruz. Son malzemelerin eklenmesi ve karıştırma işleminin sona ermesinden sonra helvanın görünümü ve kıvamı, kum şeklinde olması gerekmektedir. Helvanın son ve en gerekli işlemine yani şekil verme bölümüne geçiyoruz. Helvanın tamamını alabilecek bir cam tepsi içerisine helvanın tamamını koyalım ve tepsi içerisine helvayı yayalım. Metal kaşıkla helvayı bastırarak tepsi içerisine sıkıştıralım. Bu işlemi gerektiği gibi yaparsak, dilimleme esnasında parçalanmalar yaşanmayacaktır. İyice bastırdığımız helvayı küçük dilimler olacak şekilde bıçakla keselim. Dileyen dilimleri baklava dilimi halinde yapabilir. Helvayı dilimledikten sonra buzdolabının alt bölümüne koyalım ve 2 veya 3 saat dinlendirelim. Böylece kıtır bir helva elde ederiz. Son işlem olan dinlendirme süresi de sona erdiğinde helvayı servis kabına koyalım ve sunum yapalım. Saray helvası servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }