{ "title": "Susam Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/susam-helvasi.gif", "date": "20.01.2024 11:35:37", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Susam helvası, belli bir yaşta olan herkesin çocukluğunda mutlaka yediği tatlılardan biridir. Eskiden sokaklarda bile satılan ve severek tüketilen helva türleri arasındadır. İçine konulan malzemeler bazen farklı olabilir. Bu helvalar cevizli, Antep fıstıklı, yer fıstıklı gibi malzemeleriyle anılmaktadır. Bunların arasında en fazla yapılanı ve tercih edileni susamlı olandır. Bizde sizlere susamlı helvanın tarifini paylaşmak istedik. Sizlere eski anılarınızdan kalanları belki hatırlatabiliriz. Günümüzde bunları pastanelerde rahatça bulabilirsiniz. Bu şekilde evde yapmayı denediğinizde, helvayı daha sık tatma olanağına sahip olabilirsiniz. Dilerseniz susam helvasını birlikte hazırlayalım.

Susam helvası için gerekli malzemeler
Susam helvası nasıl yapılır?

Helvanın yapımına teflon tavanızı ocağın üzerinde hafifçe ısıtarak başlayın. Daha sonra içine susamları ilave edin. Bunları ağır ateşin üzerinde devamlı karıştırarak kavurmaya başlayın. Yalnız susamları yakmamalısınız. Hafifçe renkleri değişmeye başladığında, içine üzüm pekmezini ilave edin. Bununla birlikte susamları 2-3 dakika kadar kaynatın. Kaynayan üzüm pekmezi köpük, köpük olduğunda, içine toz şekeri ve damak tadınıza uygun olursa toz tarçını ilave edin. Yine toz şeker eriyinceye kadar malzemeleri kaynatın. Tavanın içindeki malzeme boncuk boncuk oluncaya kadar kaynasın. Daha sonra ocağın altını kapatarak, helvayı kare bir borcamın içine dökün. Borcamın içine helvanın iyice yayılmasını sağlayın. Üzerine cevizleri serpin ve helva soğumadan üzerine tepsi gibi sert bir malzemeyle baskı uygulayın. Bu şekilde susam helvasının iyice sıkışmasını sağlayın. Daha sonra soğumuş olan helvayı baklava dilimi gibi ya da dikdörtgen şeklinde kesin. Servis tabaklarına aldığınız susam helvasını sevdiklerinizin beğenisine sunabilirsiniz. Dilerseniz eskiden yaptığınız gibi helva dilimlerini elinizde yiyebilirsiniz. Böylece eski günlerinizi yad edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }