{ "title": "Un Helvası", "image": "https://www.helva.gen.tr/images/un-helvasi.gif", "date": "20.01.2024 06:10:32", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Un helvası, özellikle kandillerde, mevlitlerde, soğuk kış günlerinde evlerde kolayca hazırlanan bir helva türüdür. Herkesin evinde olan malzemelerle kolayca ve kısa sürede nefis bir un helvası yapabilirsiniz. Verdiğimiz ölçülerde toz şekerin miktarı fazla şekerli bir helva yapmanızı sağlamaz. Eğer tatlıyı seviyorsanız bunu biraz daha arttırabilirsiniz. Bu tarifte en önemli konu, unun tam kıvamında kavrulmasıdır. Bu kıvamı yakalarsanız, mükemmel bir helva pişireceksiniz. Dilerseniz un helvasını bizde kavurmaya başlayalım.

Un helvası için gerekli malzemeler
Un helvası nasıl yapılır?

Geniş yayvan ve birazda yüksek olan tavanın içine sıvı yağı koyun. Dilerseniz biraz tereyağıyla karıştırabilirsiniz. Bunun üzerine unu ilave ederek, ağır ateşin üzerinde kavurmaya başlayın. Yüksek ateşte yaparsanız istediğiniz kıvamı yakalayamazsınız. Un yanarsa, helvanın lezzeti güzel olmaz. Tahta kaşıkla iyice karıştırarak, unun renginin değişmesini sağlayın. Un kavrulurken sıvılaşma gösterdiğinde ve rengi farklılaştığında kıvamı yakalamışsınız demektir. Karıştırdığınız kaşıkla helvadan alarak, ters çevirdiğinizde boncuk şeklinde kabarcıklar görmeniz gerekir.

Bu aşamadan sonra helvanın içine kıyılmış cevizi ilave edin. Daha sonra içine sütü ve toz şekeri ilave edin. Biraz daha pişirerek, şekerin erimesini sütün çekmesini sağlayın. Bu arada tahta kaşıkla karıştırmayı ihmal etmeyin. Ardından tavanın ağzını kapatarak, un helvasının 5 dakika kadar dinlenmesini sağlayın. Daha sonra ağzını açarak kaşıkla yeniden karıştırın. Şimdi helvanız iyice toparlanmıştır. Bundan kaşıkla parçalar alarak servis tabaklarına şekillendiriniz. Dilerseniz bir borcamın içine un helvasını dökerek, üzerine bastırın. Bunu kare dilimler halinde keserek servis edebilirsiniz. Dilerseniz servis sırasında üzerine toz tarçın serpebilirsiniz. Sevdikleriniz un helvasını beğenerek tüketecektir.

Afiyet olsun.
" } ] }