helva.gen.tr
helva
Sosyal Medyada Paylaş
Sade İrmik Helvası
Helva
Un Helvası
Pişmaniye Helvası
Kağıt Helva
Koz Helvası
Dr Oetker İrmik Helvası
Şerbetsiz Un Helvası
İrmik Helvası
Kuru Un Helvası
Un Helvası Malzemeleri
Tahin Helvası Kaç Kalori
Helva Tatlısı
Acele Bacı Helvası
Süt Helvası
Kar Helvası
Nişasta Helvası
Kürek Helvası
Fındıklı İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Umaç Helvası
Sıvı Yağlı Un Helvası
Sıcak Tahin Helvası
Şerbetli İrmik Helvası
Kandil Helvası
Rüyada Helva Yemek
Helva Kaç Kalori
Fırında Helva
İrmik Helvası Kaç Kalori
Kabak Helvası
Kakaolu İrmik Helvası
Pudra Şekerli Un Helvası
İrmik Helvası Nasıl Yapılır
Dondurmalı İrmik Helvası
Kolay Un Helvası
Tüm Sayfalar >>









Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri olan Ezine peyniriyle yapılmaktadır. Ezine, tarihi geçmişiyle Ege denizine olan bağlantısı ve şifalı yer altı suları, pek çok doğal, yöresel lezzetli tatlarıyla görsel zenginliğini bünyesinde barındıran nadir ilçelerimizden bir tanesidir.

Çanakkale peynir helvası, üretimi çok uzun bir geçmişe sahiptir. Ancak ticari anlamda üretiminin 30-35 yıl öncesine dayanıldığı söylenmektedir. Bu peynir helvasını ilk üretmeye başlandığı yıllarda Çanakkale iline bağlı ilçelerde yalnızca kendi yöre halkı tarafından bilinen ve tüketilen bir değer iken, Marmara Bölgesi civar illerinde de benzer üretimi yapılan peynir helvasının çıkış noktası ve merkezi Çanakkale ilimizdir. Günümüzde ise peynir helvası diğer illerimizde ve yörelerimizde de yapılmaktadır. Kendine has kokusu, aroması, özgün lezzeti ve kalitesiyle zaman içerisinde kendini tanıtmıştır. Eskiden sadece yazları yapılan peynir helva üretimi günümüzde bütün yıla yayılmıştır. Peynir Helvası üretimi Çanakkale merkezde tamamı aile işletmesi olan 9 işletmede üretimi yapılmaktadır. Peynir helvasını üretimi pasta ve tahin imalathanesinde yapılmaktadır. İçeriği tamamen doğal, hiçbir katkı madde içermemektedir. Peynir helvası iki çeşittir. Fırınlanmış ve fırınlanmamış sade helva olmak üzere iki tip üretimi yapılmaktadır. Fırınlama aşamasına kadar iki ürün yapılışında fark yoktur. Yapılış farklılıklarını bazı illere göre değiştirmişlerdir.  Bazı illerimizde üretimi yapılan Peynir Helvasının üretimini yapan ustalar marifetli ellerinin sırlarını, tariflerini gizli tutarlar. Çanakkale Peynir Helvasının ana bileşeni tuzsuz taze peyniridir. Önceleri bu helva sadece tuzsuz taze koyun peynirinden yapılırken, şimdilerde öncelik olarak tuzsuz taze keçi ve inek, koyun peynirinden de yapılmaktadır. Şeker, yumurta ve irmik diğer malzemeleri oluşturmaktadır. Bazı yörelerde sıvı yağ veya margarinde koyuluyor bazı tariflerde de eskiden teyzelerimiz irmik yerine unda koyarlarmış.

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvasının ilk yapım aşaması ana malzemesi olan peynir yapımıyla başlamaktadır. Taze beyaz peynir diğer bir adı ise telemedir. Taze sağılmış süte peynir mayası katılarak hazırlanan fermente bir süt ürünüdür. Peynir mayasıyla mayalanan sütten 45-60 dk sonra pıhtı oluşmaktadır. Mayalama süresinin bitimi sonrasında süzülür, yani peynir kalıpları peynir altı suyundan ayrıştırılır, biraz dinlendirilir. Sonra yapım aşamasına geçilir.

Çanakkale Peynir Helvası İçin Malzemeler:

Fırınlanmamış olan peynir helvası için

  • 1 kg koyun sütünden elde edilmiş taze tuzsuz peynir
  • 1 su bardağı İrmik
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 500 kg şeker

Yapılışı: Bir tencere içerisine önce peynir konur ve ezilir. Ocağa konur eriyene kadar tahta kaşıkla ateşte karıştırılır. Erimeye başlayan peynirin üzerine 1 adet yumurta sarısı konur ve tahta kaşıkla sürekli karıştırılır. Üzerine irmik dökülür ve karıştırmaya devam edilir, hafif ateşte peynirle yumurta sarısı, irmik özleşene kadar aynı un helvası yapar gibi sürekli karıştırarak pişirilir. Bu karışımın üzerine toz şeker dökülüp, tahta kaşıkla sürekli karıştırmaya devam edilir. Aynı toplanmış bir hamur iken şeker dökülünce ve eriyince sulanıyor, şeker eriyene kadar karıştırıp kaynatıyoruz. Sonra servis edeceğimiz kaselere boşaltılır. Sıcak olarak yenilebildiği gibi en makbulü soğuk olarak yenmesidir.

Fırınlanmış olan peynir helvasının yapılışı: İşlem ve malzemeler fırınlanmamış helvayla aynı tek fark şeker döktükten sonra kaynayacak ve tepsiye dökülecek fırına sürülecek. Üzeri kızarana kadar fırında pişirilecek. Servisi için helvadan servis tabağına konur yanına mutlaka dondurma konur öyle servis yapılırsa çok lezzetli bir tat oluşur.      

Yayınlanma Tarihi : 21.04.2015 11:34:42

Çanakkale Peynir Helvası Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Çanakkale Peynir Helvası"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Pekmez Helvası

Pekmez Helvası, helvanın Türk kültüründeki varlığı belki insanlık kadar eskidir. Helva bizim için için düğün, bayram, kandil, cenaze gibi önemli günlerde yapılması akla gelen ilk yiyecektir. Hele ki, kandil günlerinde şimdilerde p...

Çikolatalı İrmik Helvası

Çikolatalı İrmik Helvası, Alışılagelmiş helvanın  lezzetine değişik bir fark katan çok nefis bir helva tarifidir. Çikolata seven herkesin kesinlikle hayır diyemeyeceği bu muhteşem lezzetteki helvayı deneyerek sevdiklerinize tattır...

Un Helvası Nasıl Yapılır

Un helvası nasıl yapılır, Türkiye' de en çok tüketilen tatlılar arasında yer almaktadır. Genellikle yemeklerin ardında hemen ikram edilmekte. Özellikle eskilerden süre gelen balık yemeği sonrası helva ikram edilir. Türk gelenek ve...

Cevizli Un Helvası

Cevizli Un Helvası, helva tarihi en eskiye dayanan tatlı çeşitlerinden bir tanesidir. Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Öyle ki, aklınıza gelebilecek hemen her önemli günde helva kavurmak çok meşhurdur. Sizler de,...

Sütlü Un Helvası

Sütlü Un Helvası, tatlı krizlerinin vazgeçilmez tatlarından biri de helva dır. Bu sebeple helvanın da birçok çeşidini yapmak mümkündür. İçinde yaralı besin olan sütü de barındırdığından oldukça hafif ve rahatsızlık vermeyen bir ta...

Kabak Helvası

Kabak helvası, Helva çeşitlerinin en hafifi diyebileceğimiz çok lezzetli bir tatlıdır. Muhteşem görünüşüyle gözleri, nefis tadıyla damakları şenlendirecek olan tarifimizi mutlaka denemelisiniz. Ayrıca bal kabağından alışılagelmişi...

Portakallı Un Helvası

Portakallı Un Helvası, oldukça hafif, çok ferah ve tam portakal lezzetinde nefis bir helva tarifini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Tatlı krizine girdiğiniz zaman hemen elinizdeki malzemelerle yapabileceğiniz pratik bir helva tarifi...

Un Helvası Malzemeleri

Un helvası malzemeleri, un helvası belki de herkesin yapabileceği kadar kolay tatlı tariflerinden biridir. Un helvası malzemeleri de herkesin ulaşabileceği kadar kolay bulunur. Bunlar herkesin evinde her an bulunan mutfak malzemel...

İrmik Helvası Nasıl Yapılır

İrmik helvası nasıl yapılır, irmik helvasının birçok çeşidi bulunmaktadır. İsteyen sütlü, fıstıklı ve tarçınlı yapabilir. İrmik helvası gerek taziyelerde gerekse normal günlerde tercih edilen bir helva türüdür. Özellikle Osmanlı m...

Helva Nasıl Yapılır

Helva nasıl yapılır, Arapça' da tatlı anlamına gelen helva, genel anlamda tatlıları ifade eden 'hulviyyat' kelimesinden türemiştir. İnsanlar helvayı, sevinçlerinde,hüzünlerinde, ölümde, doğumda, hastanın iyileşmesinde yapılıp komş...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

helva, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017