Ceviz Helvası

Ceviz Helvası, Karabük ilimizin Yenice ilçesinde yapılan ve sadece bu ilde ve bu yörede yapılan buraya has bir helva, şekerlemedir. Bu helva özellikle Ramazan'da yapılır. Bayramlarda yapılarak satışa sunulan bu helva doğal ve sağlıklıdır. Türkiye'nin çeşitli yörelerinde değişik şekillerde üretilen bir şekerleme türüdür. Yenice'den sonra Cide'de üretilen bu helva, şekli sevilerek, üzerleri süslenerek tüketilen bir ürün olmuştur.
Köylerimizde ilkel şekilde, küçük ölçülerde yapılan bu helva 2002 yılında bazı illerimizde hijyenik şartlarda tüketime sunabilmek için küçük bir imalathaneler kuruldu. İçerindeki malzemeler cevizle de zenginleştirilince tadın da farklılık göstermiştir. İki çeşidi yapılmaktadır bu helvanın biri sade ceviz helvası diğeri Pekmezli ceviz helvası ikisi de meşhurdur. Bayramlarda sokaklarda da satışı vardır. Aynı Pamuk Helva gibi.

Ceviz Helvası İçin Malzemeleri

  • Şeker
  • Yumurta akı
  • Su
  • Limon tuzu
  • Un

Ceviz Helvası Nasıl Yapılır?


Şeker bir tencereye konur ve üzerine az miktarda su ilave edilir. Tencere ocağa konur ve yaklaşık olarak 50 dakika veya 1 saat kadar kaynatılır. Kaynayınca bu sırada içine eritilmiş limon tuzu ilave edilir. Daha sonra tencere ocaktan indirerek soğumaya bırakılır. Bu arada yumurta aklarını çırparak tencereye soğuyan malzemelerin üzerine ilave edilir ve çırpılır. Tencere tekrar ocağa konur malzeme kıvama geldikten sonra tencere ocaktan alınır, hazırlanan ceviz içleri ilave edilir.
İlave edilen cevizlerle de 3-5 dakika karıştırılır. Daha sonra temiz bir çarşaf üzerine un serpiştirerek tenceredeki malzeme bunu üzerine boşaltılır. Burada 30 dakika soğumaya bırakılır. Soğuyan helvalar katı hale gelince helvalar kesilir ve satış yapılacak kaplara konur satışa hazır hale gelir.

Afiyet olsun.

Pekmezli Ceviz Helvası İçin Malzemeleri

  • 1,5 su bardağı buğday nişastası
  • 2 su bardağı pekmez
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
  • Ceviz büyüklüğünde margarin
  • 1 su bardağı ince dövülmüş ceviz içi (Helvaları bulamak için)
Pekmezli Ceviz Helvası Nasıl Yapılır?

Tencereye nişastayı koyun, azar azar 2 su bardağı üzüm pekmezini ilave edin karıştırın. Tencereyi orta hararette ateşin üzerine koyun, karıştırarak pişirin. Helva tencerenin içinde kendiliğinden dönmeye başladığı zaman hiç tencereye yapışmayacak şekle gelinceye kadar kavurun. Ceviz iriliğinde margarini helvanın altına koyun, karıştırın. İri dövülmüş cevizi de ekleyin. 2-3 dakika daha karıştırıp, ateşin altını kapatın. Helvanın sıcaklığı elinizin dayanabileceği duruma gelince elinizi suya bastırarak helvadan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, yuvarlayın ve dilediğiniz şekli vererek sonra bu şekilli helvaları ince kıyılmış cevize bulayıp servis yapın.

Bu helva tarifinde şeker yoktur. Başlı başına pekmez zaten şekerdir. Servis yaparken tabakların kenarlarına dondurma, krem şanti ve benzeri şeylerle süsleyerek servis yapılabilir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 16:08:45
Ceviz Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ceviz Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Ceviz Helvası"
Birinci tarifte malzeme miktarlarini neden vermediniz?
cuneyt . 11.12.2016

Tahin Helvası

Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneği de bulunmaktadır,...
Devamını Oku

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri ...
Devamını Oku

Kağıt Helva

Kâğıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kâğıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan bi...
Devamını Oku

Yaz Helvası

Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok...
Devamını Oku

Erzurum Un Helvası

Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından birisi de un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadı...
Devamını Oku

Umaç Helvası

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un h...
Devamını Oku

Acele Bacı Helvası

Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de...
Devamını Oku

Süt Helvası

Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır...
Devamını Oku

Kar Helvası

Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir. Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. Kar kalıpları satıl...
Devamını Oku

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helva...
Devamını Oku

Pişmaniye Helvası

Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzet...
Devamını Oku

Koz Helvası

Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvas...
Devamını Oku

Sütsüz İrmik Helvası

Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan malzeme...
Devamını Oku

Fırında Helva

Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, bö...
Devamını Oku

Kastamonu Helvası

Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvalarından biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen birçok yörede...
Devamını Oku

Keten Helva

Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış olan tür...
Devamını Oku

İrmik Helvası

İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapçada tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir. Helvanın dünyada ilk ...
Devamını Oku

Şerbetli Un Helvası

Şerbetli Un Helvası, özellikle balık menülerinde yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ahirete intikal eden kişilerin arkasından yapılır ve komşu, akraba, baş sağ...
Devamını Oku

Şerbetli İrmik Helvası

Şerbetli İrmik helvası; Türkiye'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekleri...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Son Forum Konuları
Kagit Helva Yapimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024