Şerbetli Un Helvası Şerbetli un helvası, özellikle balık menülerinin yanında sıkça tercih edilen bir tatlıdır. Anadolu kültüründe, vefat eden kişilerin ardından yapılır ve komşulara, akrabalara ve başsağlığına gelen misafirlere ikram edilir. Kalorisi oldukça yüksek olan bu tatlının besin değerleri de yüksektir. Ara öğünleri boş geçmeyenler ve kan şekeri hızlı düşenler için hemen hazırlanabilen bir tatlıdır. Pratik yapıldığı için çayı boş içmek istemeyenler de 10 dakika gibi kısa bir süre içinde bu tatlıyı tercih edebilirler. Ayrıca, dayanıklılık konusunda diğer tatlı seçeneklerinden daha uzun süre saklanabilmektedir. Buzdolabında 1 hafta boyunca bozulmadan kalabilir. Oda sıcaklığında önerilen süre ise 1 gündür. Her iki saklama seçeneğinde de önerilen kapalı kap ve mutlaka cam malzemeyle üretilmiş üründür. Tatlıyı plastik kap içerisinde kesinlikle saklamayınız. Şerbetli Un Helvası Malzemeleri
Şerbeti İçin Malzemeler
Şerbetli Un Helvası Nasıl Yapılır? Helvanın hazırlık aşamasına ilk olarak şerbetinden başlamalıyız ki şerbetin soğuması için zaman kalsın. Derin bir tencerenin içerisine suyu ve şekeri koyun. Orta harlı ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şeker eridiğinde, karışımı kendi halinde kaynaması için bırakın. 8 dakika kaynadıktan sonra, içerisine yarım limonun suyunu süzgeçten geçirerek ilave edin. Kaynattığınız ve kıvam almış olan şerbeti soğuması için serin bir alana koyun. Çelik tencerenin içerisine ilk olarak sıvı yağı koyun ve ardından tereyağını ilave edin. Yağları yakmadan kısık ateşte eritin ve üzerine unu ilave edin. Bütün bu işlemleri kısık ateşte yapmaya dikkat edin. Aksi takdirde yağlar yanar ve helvanın kokusunda yanık kokusu olabilir. Sürekli karıştırarak unun kokusu çıkıp, pembeye yakın bir renk alana kadar kavurun. Bu kavurma işleminin tahmini süresi 5 dakikadır. Sürenin sonunda un pembe bir renk aldıysa başarılı bir kavurma süreci geride kalmış demektir. Ocağı kapatın ve şerbeti periyodik aralıklarla karıştırarak una ilave etmeye başlayın. Sürekli karıştırmanın önemi, helvanın yumuşak ve eşit şerbet almasıdır. Şerbetin tamamını helvaya yedirdikten sonra, içerisine dövülmüş cevizi ilave edin. Dileyen bu aşamada kırılmış fındık da kullanabilir. Ceviz ilavesinden sonra helvayı son bir kez daha karıştırın ve servis için hazırlığa geçin. Bu helvayı iki şekilde sunuma hazırlayabilirsiniz. Birincisi, eski usul yani yemek kaşığı ile toplar halinde servis etmek. Diğeri ise düz bir cam kap içerisine döküp, kaşıkla düzleştirdikten sonra, bıçakla kesip servis etmektir. Sunuma hazırlanmış olan şerbetli un helvası hazırdır. Dileyen üzerine tahin veya Hindistan ceviziyle dekor verip tüketebilir. Afiyet olsun. |
Şirin
18 Nisan 2024 PerşembeŞerbet sıcak mi soğukmu olmali benim helvam topak topak oluyor
Cevap yazAdmin
18 Nisan 2024 PerşembeŞirin, şerbeti sıcak kullanmanı tavsiye ederim. Helvanın topaklanmaması için şerbeti azar azar ekleyerek sürekli karıştırmalısın. Bu şekilde daha pürüzsüz bir helva elde edebilirsin.
Saniye
18 Nisan 2024 PerşembeŞerbetin soğuk olması helvanın kıvamını güzelleştirecektir. Tercihen helvada soğutulup şerbet aktarılır ise emilimi yavaş ve eşit olacaktır
Soru Sor / Yorum Yap