İrmik helvası, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Özellikle Osmanlı mutfağında önemli bir yere sahip olan irmik helvası, taziye yemeklerinde ve özel günlerde sıklıkla tercih edilir. Hem hafifliği hem de lezzetiyle tatlı krizlerine iyi gelen irmik helvası, vejetaryenler tarafından da sıklıkla tüketilmektedir. Yüksek protein değeri ile kan şekerini dengelemeye yardımcı olur ve diyet yapanlar için de önerilen bir tatlıdır. İyi bir irmik helvası hazırlamak için sabırlı ve istekli olmak gereklidir. Şimdi, irmik helvasının nasıl yapıldığını inceleyelim. Malzemeler
Şerbet İçin
Öncelikle derin bir tencereye tereyağını, sıvı yağı ve dolmalık fıstığı koyup kısık ateşte sarı rengi alana kadar kavurun. Eğer bol yağlı seviyorsanız 100 gram tereyağı yerine 125 gram tereyağı kullanabilirsiniz. Daha sonra üzerine irmiği ilave ederek kahverengi olana kadar tahta kaşık yardımıyla kavurun. Şerbeti hazırlamak için, ayrı bir tencereye toz şekeri, suyu, sütü ve pekmezi koyup şeker eriyene kadar kaynatın. İrmiğin kavrulma işlemi bittikten sonra hazırladığınız şerbeti üzerine dökün ve karıştırmaya devam edin. İrmik suyun tamamını çekene kadar pişirin. Suyunu çektikten sonra ocaktan alın. Üzerine 2 çorba kaşığı kadar toz şeker serpin ve kapağını açmadan 30 dakika boyunca dinlendirin. Dinlenen irmiği servis tabağına top top haline getirerek koyun. Üzerine isterseniz tarçın serpebilirsiniz. Afiyet Olsun. |