Dondurmalı İrmik Helvası Helvanın Tarihçesi ve Anlamı Helva, Arapça kökenli bir kelimedir ve Arapça'da "hulviyyat" veya "halaviyyat" kelimelerinden türemiştir. Günümüz Arapçasında helva; tatlı, şirin, güzel anlamına gelir ve tüm tatlı çeşitlerini kapsar. Ülkemizde ise evde yapılan, temel malzemeleri un veya irmik olan ve çeşitli malzemelerle zenginleştirilen helvalar akla gelir. Ayrıca, evde yapımı zor olduğu için genellikle satın aldığımız tahin helvası da mevcuttur. Helva, Türkiye ve birçok Orta Doğu ülkesinde farklı çeşitleri bulunan bir tatlıdır. Türk mutfağının önde gelen lezzetlerinden biridir ve Selçuklular döneminde tüketilen besinlerden biri olduğu, Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı "Divanü Lugati't Türk"te görülmektedir. Mevlana döneminde de helva törenleri düzenlenmiştir. Helvanın Faydaları Helva; kalsiyum açısından zengin, tok tutma özelliği bulunan ve mideyi rahatlatan bir tatlıdır. Ayrıca balgam sökücü özelliği de bulunmaktadır. B grubu vitaminleri açısından da oldukça zengin olan helva, gebe ve emziren kadınlara oldukça yararlıdır. Birçok çeşidi bulunan helva, günümüzde unlu veya irmikli, sütlü veya dondurmalı, çikolatalı veya meyveli olarak çeşitlendirilmiştir. Dondurmalı irmik helvası; hafif bir tatlı olup, kalorisi az olan bir tatlıdır ve diyet yapanlara sütlü bir tatlı olarak önerilir. Dondurmalı İrmik Helvası Malzemeleri (6-8 Kişilik)
Şerbeti İçin
Üzeri İçin
İçi İçin
Dondurmalı İrmik Helvası Nasıl Yapılır? Süt, su ve şekeri ufak bir tencereye alalım. Şeker eriyene kadar kısık ateşte ısıtın. Sütün kaynamasına gerek yoktur, şekerlerin erimesi yeterlidir. Sonra bir kenara alarak irmiği kavurmaya başlayalım. İrmiği rahatça karıştırabileceğimiz geniş bir tencereye margarini koyalım ve eriyene kadar bekletelim. Margarin eridikten sonra irmikleri ilave edelim. Tahta bir kaşıkla irmiğin rengi koyulaşana kadar hiç durmadan karıştıralım. Karıştırma aşaması biraz zordur, çünkü kuvvetli bir kol ister. Burada yardım isteyebilirsiniz. İrmiğin rengi koyulaşıp etrafa enfes kokular yayılınca, dilerseniz bir kaba bir kaşık irmik alarak üzerine bir kaşık şerbet döküp rengini kontrol edebilirsiniz. Ben açık renkli sevdiğim için fazla kavurmadan tencereye dikkatli bir şekilde süt, su ve şekerle hazırladığımız şerbeti döküyoruz. Şerbetin sıçramaması için hemen tencerenin kapağını kapatıyoruz. Sonra 6-7 dakika karıştırarak yoğunlaşmasını sağlıyoruz. Ocağı kapatıp tencerenin kapağını kapatarak demlenmesini bekliyoruz. Helva demini aldıktan sonra ılık bir şekilde karıştırıp ufak bir kaseye streç film geçirip, kenarına ve tabanına helva koyarak ortasını boş bırakıyoruz. Boş bıraktığımız kasenin ortasına dondurma koyarak, ters çeviriyoruz. Üzerine fıstıkla süsleyerek servis edebiliriz. Dilerseniz üzerine de dondurma koyabilir veya servis tabağının yanına top şeklinde birlikte servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |