Çikolatalı İrmik Helvası Çikolatalı İrmik Helvası Malzemeleri
Şerbeti İçin Malzemeler
Üzeri İçin
Çikolatalı İrmik Helvası Nasıl Yapılır? Orta büyüklükte bir tencereye su, süt ve toz şekeri koyarak karıştırıyoruz. Daha sonra ocağa alarak şeker tamamen eriyene kadar birkaç dakika kaynatıyoruz. Fındıkların bir kısmını iri şekilde parçalayıp, bir kısmını bütün halde bırakıyoruz. Geniş ve teflon bir tencereyi ocağa alıyoruz. Ardından tereyağı ve ayçiçek yağını ekliyoruz. Yağlar bir miktar pembeleşmeye başlayınca parçaladığımız fındıkları yağın içine atıp birkaç dakika kavurduktan sonra üzerine irmiği ilave ediyoruz. Tahta kaşık ile orta ateşte, irmik koyu pembe bir renk alana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Rendelenmiş bitter çikolatayı da ilave edip bir miktar daha kavurduktan sonra kenarda beklettiğimiz şerbeti yavaş yavaş helvaya ilave ediyoruz. Şerbet, sıcak tavayla buluşunca dışarı sıçrama yapacaktır. Bu yüzden dikkatli olmanız gerekiyor. Şerbetin tamamını ilave ettikten sonra bütün bıraktığımız fındıkları da ekleyip, helva şerbetini tamamen çekip kuru bir hale gelene kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra altını kapatıp tencerenin kapağı kapalı vaziyette on dakika dinlendiriyoruz. Helvamız dinlenirken birkaç dakika da bir karıştırarak, birbirine yapışmasını önlüyoruz. Daha sonra dilediğimiz gibi şekil vererek servis tabağına alıyoruz. Yarım paket bitter çikolatayı benmari usulü eriterek helvanın üzerine gezdiriyoruz. Hazır hale gelen helvanızı, nane yaprakları ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |