Şerbetli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Şerbetli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli İrmik Helvası

Şerbetli irmik helvası, Türkiye'de oldukça yaygın tüketilen geleneksel bir tatlıdır. Farklı ülkelerde de çeşitli versiyonları bulunan bu tatlı, özellikle yemeklerin ardından, özellikle de balık yemeklerinden sonra severek tüketilir. Mideyi rahatlatıcı etkisiyle bilinen şerbetli irmik helvası, aynı zamanda lezzetli ve doyurucu bir besin kaynağıdır. Türkiye'de geleneklere ve göreneklere göre; ölüm, hac görevinin yerine getirilmesi, sağlıklı doğumlar, müjdeli haberler ve dileklerin kabul olması gibi durumlarda şerbetli irmik helvası yapılarak eşe, dosta ve akrabaya dağıtılır. Geçmişten günümüze genç yaşlı herkesin severek tükettiği hafif bir tatlıdır.

Şerbetli İrmik Helvası Malzemeleri (6-8 Kişilik)

  • 500 gram irmik
  • 1 paket margarin veya 250 gram tereyağı
  • 1 su bardağı dolmalık fıstık

Şerbeti için

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4,5 su bardağı su
  • Yarım limon

Şerbetli İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Öncelikle yağı bir tencereye koyup eritin. Daha sonra dolmalık fıstıkları ekleyip kısık ateşte yavaş yavaş kavurun. Fıstıkların rengi koyulaşıncaya kadar kavurma işlemini sürdürün. Bu sırada ayrı bir tencerede şeker ve suyu karıştırarak şerbeti kaynamaya bırakın. Dolmalık fıstıklar kızardıktan sonra irmiği ekleyin ve kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmik karışımının dibinin tutmaması için hızlı ve sürekli karıştırmaya özen gösterin.

Şerbet kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ateşin altını kapatın ve şerbeti soğumaya bırakın. Yaklaşık 20-25 dakika boyunca kavurduğunuz irmik karışımının üzerine soğumuş şerbeti dökün. İrmik ve şerbeti birkaç kere karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın ve helvayı dinlenmeye bırakın. İsteğe bağlı olarak çeşitli sunum seçenekleriyle servis edebilirsiniz.

Ek Bilgiler

Şerbetli irmik helvası, özellikle bayramlarda ve özel günlerde sıklıkla yapılan bir tatlıdır. Ayrıca, düğün, sünnet ve mevlit gibi toplu etkinliklerde de tercih edilir. Tatlının daha lezzetli ve aromatik olması için şerbetine birkaç damla gül suyu eklenebilir. Helvanın üzerine tarçın serpiştirerek veya yanında dondurma ile servis yaparak tatlının lezzetini artırabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Un Helvası Malzemeleri

Un Helvası Malzemeleri

Nişasta Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Nişasta Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Umaç Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Umaç Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Höşmerim Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Höşmerim Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Koz Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Koz Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dr Oetker İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Dr Oetker İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Süt Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Süt Helvası Tarifi ve Malzemeleri