Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Pekmez Helvası

Pekmez Helvası

Pekmez Helvası, helvanın Türk kültüründeki varlığı belki insanlık kadar eskidir. Helva bizim için için düğün, bayram, kandil, cenaze gibi önemli günlerde yapılması akla gelen ilk yiyecektir. Özellikle de kandil günlerinde şimdilerde pek olmasa da eskiden her evin bacasından kokusu yükselir ve o mübarek günün hürmetine komşulara dağıtılırdı. Sizlerde bu güzel geleneği yaşatmak isterseniz bu tarifi mutlaka denemenizi öneririz. Kolay gelsin.

Pekmez Helvası Malzemeleri

  • 150 gram tereyağı
  • 2 su bardağı un
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • Bir küçük kâse dolusu ceviz veya fındık içi
  • Bir fiske tuz

Şerbeti İçin Malzemeleri

  • 1 su bardağı su 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı dut pekmezi

Pekmez Helvası Nasıl Yapılır?


Öncelikle su ile sütü orta büyüklükte bir tencereye boşaltıyoruz. Daha sonra üzerine pekmezi ve toz şekeri ilave edip bir iki karıştırdıktan sonra ocağa alarak bir iki taşım kaynatıyoruz. Helvamızı kavurmak için teflon ve geniş bir tencere kullanıyoruz. Tencereyi ocağa aldıktan sonra tereyağı ile sıvı yağı atıp bir miktar kızarmasını bekliyoruz. Daha sonra kızaran yağın üzerine fındık veya cevizleri atıp, bir iki çeviriyoruz. Ardından unu yavaş bir şekilde üzerine ekleyip tahta kaşık ile sürekli karıştırarak topaklanmasını önlüyoruz. Ardından bir fiske tuz ilave edip, unun rengi açık kahverengiye dönünceye kadar orta ateşte sürekli karıştırarak kavuruyoruz.

Unun yeteri kadar kavrulduğundan emin olunca ocağın altını biraz daha kısıp daha önceden hazırladığımız pekmezli şerbeti ilave ediyoruz. Bu işlem sırasında çok yoğun bir şekilde buhar çıkar ve şerbet dışarı sıçrayabilir. Kendinizi yakmamak için çok dikkatli olmalısınız. Şerbetin tamamını helvaya ilave ettikten sonra, hızlı ve seri şekilde karıştırarak hem topaklanmaları gideriyoruz hem de helvanın şerbetini daha iyi çekmesini sağlıyoruz. (Helva yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus ezerek ve hızlı bir şekilde karıştırmaktır. Aksi halde un topakları helvayı yenmez bir hale getirebilir.)

Helvamız tamamen suyunu çektikten sonra kısık ateşte birkaç dakika daha kavurup tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alıyoruz. Hazır hale gelen helvayı biraz soğuduktan sonra tıpkı çiğ köfte sıkar gibi sıkarak veya düz bir tepsinin dibine düz bir şekilde döşeyip bıçak dilimleyerek veya kurabiye kalıplarıyla şekil vererek ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 22.01.2024 00:46:25
Pekmez Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Pekmez Helvası Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Pekmez Helvası"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Tahin Helvası
Tahin Helvası
Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneği de bulunmaktadır, fakat bu seçenek sağlık açısından doğru olan değildir. Sağlık açısından doğru olan evde temi...
Çanakkale Peynir Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri olan Ezine peyniriyle yapılmaktadır. Ezine, tarihi geçmişiyle Ege denizine olan bağlantısı ve şifa...
Helvanın Faydaları
Helvanın Faydaları
Helvanın Faydaları, Helva esas olarak tahin, çöven ve şekerden yapılır. Helva içerisindeki çöven sayesinde bulaşıcı hastalıklardan insanı arındırır.Tahin susamdan yapılır. Tahin, ham maddesi olan susam sayesinde sağlıkta önemli yeri vardır. Tahin vüc...
Kağıt Helva
Kağıt Helva
Kâğıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kâğıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan birisini paylaşacağız. Oldukça kolay hazırlandığından, istediğiniz zaman kısa sürede yapacaksınız. D...
Yaz Helvası
Yaz Helvası
Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok benzeri olan bu tarifi balık menülerine dahil edebilir, yemeklerin ardından tatlı isteğinizi...
Erzurum Un Helvası
Erzurum Un Helvası
Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından birisi de un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadır.Erzurum un helvası malzemeleri250 gr tereyağı1 su bardağı sıvı yağı3,5 su bardağı un2 su ba...
Umaç Helvası
Umaç Helvası
Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un helvasını andıran bu tarifi diğerlerinden ayıran, yapılış aşamasındaki bölümlerdir. Yapılışı b...
Acele Bacı Helvası
Acele Bacı Helvası
Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de hala yapılan bu helva özellikle cuma gecelerinde yapılır ve yapılışı esnasında başında Kur'a...
Süt Helvası
Süt Helvası
Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır. Bursa Helvası, Süt Helvası, Düğün Helvası bir tatlının üç ismi olur mu? Evet olur Bursa ili...
Kar Helvası
Kar Helvası
Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir. Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. Kar kalıpları satılmaktadır. Ülkemizde genelde seyyar satıcılar tarafından sokak aralarında ve parklarda satılma...
İrmik Helvası Kaç Kalori?
İrmik Helvası Kaç Kalori?
İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helvası zayıflamak için diyet yapılıyorsa diyet listelerine eklenmemelidir. 1 porsiyon irmik helvası ya...
Pişmaniye Helvası
Pişmaniye Helvası
Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan bu tatlı, eskiden insan gücüyle yapılıyordu. Şimdi makinelerle üretilm...

 

Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Erzurum Un Helvası
Umaç Helvası
Acele Bacı Helvası
Süt Helvası
Kar Helvası
İrmik Helvası Kaç Kalori?
Pişmaniye Helvası
Koz Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Fırında Helva
Kastamonu Helvası
Keten Helva
İrmik Helvası
Şerbetli Un Helvası
Şerbetli İrmik Helvası
Kuru Un Helvası
Nişasta Helvası
Fıstıklı İrmik Helvası
Sıcak Tahin Helvası
Peynirli İrmik Helvası
Şerbetsiz Un Helvası
Fındıklı İrmik Helvası
Fırında Un Helvası
Ceviz Helvası
Fırında Sütlü Un Helvası
Popüler İçerik
Koz Helvası
Koz Helvası
Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün...
Sütsüz İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan ...
Fırında Helva
Fırında Helva
Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, ...
Kastamonu Helvası
Kastamonu Helvası
Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvaların'dan biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen bir ç...
Keten Helva
Keten Helva
Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış o...
İrmik Helvası
İrmik Helvası
İrmik Helvası;  Helva kelimesi Arapça'da tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir.Helvanın düny...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Kagit Helva Yapimi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Kagit Helva Yapimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024