Fıstıklı irmik helvası, kolay yapımı ve lezzetli tadıyla herkesin beğeneceği bir tatlıdır. Helvanızı çay saatlerinde, kandil günlerinde ya da konuklarınız geldiğinde çok kısa sürede hazırlayarak servise hazır hale getirebilirsiniz. Sohbetinize keyif katmak için, evdeki malzemelerle bundan daha iyi bir fırsat olamaz. Yanında ister güzel demlenmiş bir çay, isterseniz soğuk bir meşrubatla servis edebilirsiniz. Şimdi, fıstıklı irmik helvasını birlikte hazırlayalım. Fıstıklı İrmik Helvası İçin Gerekli Malzemeler
Helvanın Şerbeti İçin
Üzerini Süslemek İçin
Yapılışı Fıstıklı irmik helvasının yapımı için öncelikle yapışmayan özellikte teflon ya da seramik bir tava hazırlayın. Tavanız biraz yüksek kenarlı olursa, daha iyi olur. Dilerseniz yayvan tencere de kullanabilirsiniz. Tavayı ocağın üzerine koyun ve içine margarin ile birlikte sıvı yağı ilave edin. Ocağın altını kısık ateşte tutun. Yağlar eriyip, hafif kızmaya başladığında, içine irmiği ilave edin. Bu aşamada tahta bir kaşık yardımıyla sürekli olarak karıştırarak irmiği kavurmaya başlayın. İrmik kavrulurken yanmamalı fakat beyaz da kalmamalıdır. Tatlı bir pembelik elde ettiğinizde, içine fıstıkları da ilave edin ve kavurmaya devam edin. Malzemeler kavrulurken bir yandan helvanın şerbetini hazırlamalısınız. Uygun bir tencereye suyu ve toz şekeri ilave edin. Tarifimizde şerbetin içine vanilya da koyduk, böylece daha aromalı bir şerbet hazırladık. Siz arzu ederseniz vanilyayı koymayabilirsiniz. Şerbeti ocağın üzerinde kaynatın ve kaynadığında içine limon suyunu ilave edin. Bu, şerbetin şekerlenmemesi için önemlidir. Kısık ateşte şerbetin kıvamını bulmasını sağlayın. Bu arada irmik ve fıstıklar yeterince kavrulmuş olacaktır. Hazırladığınız şerbeti irmik ve fıstıkların üzerine dökün. Kapağını kapatarak helvanın kıvamını almasını, şerbetini çekmesini bekleyin. Fıstıklı irmik helvası demlendikten sonra, ılık olarak servis edebilirsiniz. Bunu ıslattığınız yemek kaşığıyla daha kolay yapabilirsiniz. Servis tabaklarına aldığınız şekilli helvanın üzerine Hindistan cevizi ya da toz Antep fıstığı serpin. Dilerseniz helvayı küçük bir kaseyle servis tabağına alabilirsiniz. Artık fıstıklı irmik helvasını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Efras
13 Temmuz 2024 CumartesiFıstıklı irmik helvası yaparken şerbeti kaynatırken limon suyunu ekleyince şekerlenmeyi önler mi? Bu detay neden önemli?
Cevap yazAdmin
13 Temmuz 2024 CumartesiEfras, şerbeti kaynatırken limon suyu eklemek şekerlenmeyi önler, evet. Limon suyu, asidik yapısı sayesinde şeker moleküllerinin kristalleşmesini engeller. Bu detay, helvanın dokusunun daha pürüzsüz ve yumuşak olması için önemlidir. Şekerlenme olursa, helva sert ve ağıza gelen şeker taneleriyle rahatsız edici olabilir. Bu yüzden, şerbeti kaynatırken bir kaç damla limon suyu eklemek iyi bir önlemdir.