Helva Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Helva Tarifi ve Malzemeleri

Helva: Tarihi ve Yapılışı

Helva, ülkemizde ve özellikle Orta Doğu ülkelerinde sıkça yapılan bir tatlıdır. Bu tatlının kökeni Türklere dayanmaktadır. Helvanın temel malzemeleri irmik veya un, şeker, süt, yağ ve kaymaktan oluşur. Bu malzemelere çam fıstığı, ceviz gibi ek malzemeler katılarak helvalar zenginleştirilir.

Helvanın Kültürel Önemi

Helva, doğum, ölüm, hac ziyareti, asker dönüşü ve çocukların okula başlaması gibi özel zamanlarda, mevlitlerde ve kandillerde adeta bir gelenek halini almış bir tatlıdır. Osmanlılar döneminde de en kabul gören tatlılardan biriydi ve bu tatlı eşe dosta dağıtılmak için hazırlanırdı. Günümüzde hala bazı yörelerde helva bu şekilde dağıtılmaktadır. Özellikle dini günlerde, evlerde pişirilerek komşulara dağıtılır.

Helva Çeşitleri ve Besin Değerleri

Toplumda helvanın kültürlere göre değişik türleri yapılmaktadır. Bazı yerlerde tahinle lezzetlendirilir ve bu tahin helva olarak üretilir. Hazır tahinli helvalarda susam yağı ve şeker ana malzemeler olarak kullanılır. İçine asit düzenleyici olarak limon tuzu ilave edilir. Bu helvalar zengin besin maddeleri içerdiğinden, insanların beslenmesine katkı sağlar. İçeriğinde bulunan E vitamini, kalsiyum, protein, fosfor ve kalsiyum genel sağlığa faydalıdır. Günlük ihtiyacın önemli bir kısmı 100 gram helva ile karşılanabilir. Verdiği enerjiyle gelişme çağında olan çocuklara, ağır işlerde çalışanlara ve spor yapanlara özellikle tavsiye edilir.

Helvanın Saklanması

Helva uygun koşullarda saklanmalıdır. Özellikle nem oranına dikkat edilmelidir ve güneşte bırakılmamalıdır. Helvanın yararlı etkilerinden bahsettikten sonra, birlikte güzel bir helva yapabiliriz.

Helva İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

Helva Nasıl Yapılır?

Helvayı hazırlamak için, önce geniş bir tencerenin içinde tereyağını ve sıvı yağı kızdırmaya başlayın. Buna irmiği ilave ederek, kısık ateşte kavurmaya başlayın. İrmiğin rengi iyice koyulaşmalı. Bu arada tahta kaşıkla sürekli karıştırmaya devam edin. Daha sonra içine dolmalık fıstıkları ilave edin. Biraz daha kavurunca, toz şekeri, sütü ve suyu ilave edin. Bunu yine karıştırarak, suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan indirdiğiniz helvanın ağzını kapatarak, 5-10 dakika dinlendirin. Daha sonra servis tabaklarına alarak, üzerine biraz toz tarçın serperek konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tanpınar

12 Temmuz 2024 Cuma

Ben helvayı yaparken irmiğin rengi tam olarak ne kadar koyulaşmalı? Ve dolmalık fıstıkları ne zaman eklemeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tanpınar, irmik helvası yaparken irmiğin rengi altın sarısı ile koyu kahverengi arasında olmalıdır. Genellikle tercih edilen renk altın sarısı veya biraz daha koyu bir ton olabilir, ancak tamamen sizin damak zevkinize bağlı. Dolmalık fıstıkları ise irmiği kavurmaya başladığınızda eklemeniz en iyisi olur. Fıstıklar irmik ile birlikte kavrulacağı için hem lezzetlerini daha iyi verirler hem de güzel bir renk alırlar. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Güncel

Tahin Helvası Kaç Kalori?

Tahin Helvası Kaç Kalori?

Güncel

Koz Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Koz Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sade İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Sade İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Helva Nasıl Yapılır?

Helva Nasıl Yapılır?

Helva Kaç Kalori?

Helva Kaç Kalori?

Susam Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Susam Helvası Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik Helvası Kaç Kalori?

Kağıt Helva Tarifi ve Malzemeleri

Kağıt Helva Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Helvası Tarifi ve Malzemeleri