Umaç Helvası Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Umaç Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un helvasını andıran bu tarifi diğerlerinden ayıran, yapılış aşamasındaki bölümlerdir. Yapılışı biraz zahmetli olan bu tatlıyı kısa zamanda yapıp tüketmek isteyenler, umaç aşamasını önceden yapıp dondurucuda saklayarak diledikleri zaman çıkarıp yapabilirler. Helvanın yapıldıktan sonra oda sıcaklığında bekleme süresi 1 veya 2 gündür. Mutfak masasının üzerinde her daim atıştırmalık hazır eden annelere bu tarifi öneriyoruz.

Umaç Helvası Malzemeleri
  • 3 su bardağı elenmiş un
  • 1 çay bardağı soğuk süt
  • 300 gr tereyağı
Şerbet İçin
  • 2.5 su bardağı dolusu şeker
  • 2.5 su bardağı dolusu su
Umaç Helvası Nasıl Yapılır?

Bütün helva tariflerinde olduğu gibi bu tarifte de hazırlığa şerbetten başlıyoruz. Tencereye suyu ve toz şekeri koyup kaynatıyoruz. 8 dakika kadar kaynattığımız şerbetin içerisine 2 damla limon suyu damlatabiliriz. Böylece şeker dağılır ve şerbetin lezzeti ön planda olur. Pişmiş olan şerbeti soğutmak için ocaktan alıyoruz. Derin kabın içerisine unun tamamını koyuyoruz ve içerisine çok az süt ilave ediyoruz. Bu arada iki elimiz ile ovalama işlemini başlatıyoruz. Bu işlemle beraber una sütü azar azar yedirerek ovalamayı sürdürüyoruz. Sonucun başarılı olduğunu anlamanın yolu, sütün tamamı bittiğinde unun ıslak kum haline gelmiş olmasıdır. Eğer elinizdeki un bu şekli almışsa umaç kısmı başarılı sonuçlanmış demektir. Unun içerisinde iri parçalar kalacaktır, bu iri parçaları sonradan kullanmak üzere elekten eleyerek ayrıştıralım.

Derin bir tencerenin içerisine tereyağını koyalım ve eritelim. Ocağı kısalım ve hazırlamış olduğumuz unu yağın içerisine ilave edelim. Sürekli karıştırarak unu rengi kahverengi olana kadar kavuralım. Bu süre ortalama 15 veya 20 dakika sürecektir. Bu süre sona erdiğinde ayrı bir tava içerisinde iri taneleri de kavurup diğer kavrulmuş olan una ilave edelim. Bu iri parçalar helvanın içerisinde kıtırlık sağlayacaktır. Sürenin sonunda istenilen renk ve koku tutmuş ise şerbeti ilave işlemine başlayabiliriz. Şerbeti kademe kademe kavrulmuş una ilave edelim. Bir yandan devamlı olarak karıştıralım ve şerbetin tamamını una yedirelim. Servis aşaması gelmiş olan Umaç Helvasını kaşıkla şekillendirelim ve servis tabağına sıralayalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sade İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Sade İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynirli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Un Helvası Malzemeleri

Un Helvası Malzemeleri

Fıstıklı İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Unu Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Unu Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Helva Nasıl Yapılır?

Helva Nasıl Yapılır?

Kaşık Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kaşık Helvası Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Yaz Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Yaz Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Helva Kaç Kalori?

Helva Kaç Kalori?

Süt Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Süt Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Helvası Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Helva Tarifi ve Malzemeleri

Helva Tarifi ve Malzemeleri