Höşmerim Helvası Höşmerim helvası, yöresel olarak farklı şekillerde hazırlansa da herkesin beğenerek yediği bir lezzettir. Bu tatlı, Balıkesir'in Havran ilçesinde çok eski dönemlerden beri yapılmaktadır ve kendine özgü bir yöntemle hazırlanır. Höşmerim helvasını ilk olarak Orta Asya'dan gelen Anadolu Yörükleri yapmıştır. Halk arasında peynir tatlısı olarak bilinir. Osmanlı döneminde tatlıya Havran'da "höşmerim" adının verilmesinin bir hikayesi bulunmaktadır. O dönemde evli olan kadınlar, eşlerini "er" ya da "erim" diye tanımlar ve bu şekilde hitap ederlerdi. Eşleri askerden döndüğünde, fakirlik nedeniyle evdeki irmik, peynir ve şekerle hazırladıkları tatlıyı eşlerine ikram eder ve tepkilerini beklerlerdi. Bunu ilk defa hazırlayan gelin, eşine "Hoş mu erim?" diye sorardı. Bu nedenle tatlının adının buradan geldiği düşünülmektedir. Bu isim günümüze kadar "höşmerim" ya da "höşmelim" şeklinde gelmiştir. Havran ilçesiyle özdeşleşmiş olan tatlı, ilçenin simgesi haline gelmiştir. Şimdi bu lezzetli tatlıyı birlikte hazırlamaya başlayalım. Höşmerim Helvası İçin Gerekli Malzemeler
Süsleme İçin
Höşmerim Helvası Nasıl Yapılır? Helvayı hazırlamak için, önce margarini bir tencerenin içinde eritin. Dibi yapışmayan bir tencere tercih ederseniz iyi olur. Başka bir tencerenin içine suyu, sütü ve toz şekeri koyarak şerbeti hazırlayın. Bunu ocağın üzerinde kaynatmaya başlayın. Erimiş olan margarinin üzerine irmiği ilave edin. Bunu tahta kaşıkla karıştırarak kavurmaya başlayın. İrmik altın sarısı renk alana kadar kavurma işlemini devam ettirin. Pişirdiğiniz şerbeti irmiğin üzerine dökün. Bunu tahta kaşıkla karıştırın. Üzerine rendelenmiş dil peynirini ilave edin. Malzemenin içinde dil peynirleri eriyinceye kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Daha sonra höşmerim helvasını ocağın üzerinden indirin. Bunu servis tabaklarına kaşık yardımıyla şekilli olarak dağıtın. Bunların üzerine kabuksuz bademlerden koyun. Hazırladığınız höşmerim helvasını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |