Pamuk Helva Pamuk helva, halk arasında diğer bir adıyla pamuk şekeri olarak bilinen bu tatlı, şeker kamışı ve şeker pancarından elde edilen doğal saf şeker ile üretilir. İçine az miktarda ilave edilen gıda boyası ile renklendirilen pamuk helvası, büyük küçük herkesin beğendiği ve sevdiği bir tatlı türüdür. Bu tatlı türü, bildiğimiz şerbetli tatlılara benzemez. Yemesi son derece lezzetli ve eğlenceli olan pamuk helva, panayırlarda, lunaparklarda, karnavallarda ve sirklerde karşımıza çıkan ve yerken hepimize güzel duygular yaşatan bir şekerlemedir. Pamuk Helvanın Tarihi Pek çok kişi pamuk helvanın 19. yüzyılda ortaya çıktığını bilirken, aslında şekerin tel tel yapılarak kullanılması 1400'lü yıllara dayanır. İlk başlarda bu helva, bir tava içerisinde eritilen şekeri ince metal çubuklarla çekerek ve çırparak ince iplikler haline getirilmesiyle elde edilirdi. Bu ince iplikler daha sonra kurutularak eğlencelik şeker olarak kullanılırdı. Pamuk helvanın tarihsel yolculuğu, 1897 yılında William Morrison ve John Wharton adlı iki pamuk helva yapımcısının ilk pamuk helva makinesinin patentini almasıyla daha da yaygınlaştı. 1920'li yıllarda pamuk helva Amerika'da 'Dönen Şeker' ve 'Perili İpek' olarak biliniyordu. Günümüzde ise 'Menşeli' adıyla anılmaktadır. O yüzyıllarda şekerleme imalathaneleri, ipliksi hale getirilmiş bu tür şekerlerle tatlılar ve süslemeler yapıyordu. Herkes tarafından beğenilen bu tür süslemeler, zamanla Avrupalılar tarafından ipliksi şekerleme olarak da tüketilmeye başlanmıştır. Teknoloji ilerledikçe, üretim süreci de kolaylaşmıştır. Hızla dönen yağlı bir mil üzerinde ipliklere dönüştürülmeye başlanan bu şeker, ilerleyen yıllar içinde pişirme, döndürme, eğirme ve toplama yöntemleri içeren ilk makine ile daha da gelişmiştir. Günümüzde Pamuk Helva 'Osmanlı Macunu' kadar popüler olmasa da, pamuk helva unutulmaya yüz tutan lezzetler arasında yerini almaktadır. Bu yumuşak ve pamuk gibi lezzetli şekerleme, çocukların yanı sıra yetişkinlerin de beğenerek yediği, tamamen doğal olarak üretilen katkısız bir yiyecek türüdür. GDO içermez ve koruyucu madde barındırmaz, bu sebeple zararsız ve sağlıklıdır. Dışarıda sokakta satılan bir yiyecek olmasına rağmen, sağlıklı ve güvenilir paketlerde sunulmaktadır. Pamuk helvalarının dışarıda görülen büyüklüğüne ve genişliğine aldanmayın, aslında bu şekerleme sadece bir avuç şekerden oluşur. Pamuksu görüntüsü ve cezbedici rengi, bir avuç şekerin özel bir şekil alarak, havayla karışıp ince iplikçiklere dönüşmesi ve hacim olarak geniş bir alan kaplamasından kaynaklanır. Pamuk helvası yapmak günümüzde oldukça kolaydır. İcat edilen pamuk helva makinesi sayesinde şeker eklenir, ısıtılarak eritilir ve pamuk gibi eğirilen şeker çubukla toplanır. Bir avuç şeker pamuk haline dönüştürülerek lezzetli bir yiyecek haline gelir. Pamuk Helva Zararlı mıdır? Şeker içeriği nedeniyle anne ve babalar çocuklarının tüketmesini fazla istemezken, aslında bir çubuk pamuk helvada bir çay kaşığından bile az şeker bulunmaktadır. Bu yüzden hiçbir zarar yoktur. Uzmanlar bile aşırıya kaçmadan tüketildiğinde şekerin insana mutluluk verdiğini söylemektedirler. Eğlenceli yerlerde pamuk helvası yapan kişiler, görsel olarak da renk ve şekil değişikliği yaparak kendi yaratıcılıklarını kullanırlar. Çok güzel renk ve şekiller meydana getirirler. |