Kolay Un Helvası Kolay un helvası, Arapçada tatlı anlamına gelen "hulviyyat" kelimesinden türetilmiştir. Günümüzde sofralarımızın vazgeçilmez bir tatlısı olan un helvası, Osmanlı’dan beri süregelen bir gelenektir. İnsanlar sevinçlerinde ve hüzünlerinde, doğumda ve ölümde eş, dost, akraba ve arkadaş çevresine pişirip dağıttıkları bu geleneksel tatlıyı paylaşırlar. Kolay un helvası, tatlı olmanın ötesinde sevinç ve üzüntülerin en büyük ortaklarından biridir. Türk milleti, özellikle balık yemeklerinin ardından kolay un helvasını ikram etmektedir. Türkiye'nin çeşitli illerinde farklı helva çeşitleri bulunmaktadır; Edirne'ye ait Deva-ı Misk helvası, Diyarbakır'da Kudret helvası, İstanbul'da Ak Helvası, Bursa'da İshakiye helvası sık sık yapılmaktadır. Kolay un helvası, emzikli annelerin sütlerinin artmasını sağlar ve gün içinde kaybettiğiniz enerjiyi geri kazanmanıza yardımcı olur. Sağlıklı ve doyurucu olmasından dolayı diyetisyenlerin önerdiği tatlılar arasında yer almaktadır. Kolay Un Helvası Malzemeleri (6-8 Kişilik)
Kolay Un Helvası Nasıl Yapılır? Unu ve tereyağını derin bir tencereye koyup, kısık ateşte yavaş yavaş kavuruyoruz. Yaklaşık 35-40 dakika sonra un biraz sıvılaşmaya başlar. Kolay un helvası bu aşamaya geldiğinde daha hızlı karıştırmaya başlıyoruz. Unun rengi hafif değişip koyulaştıktan sonra, sütü ekleme zamanı gelmiştir. Dikkat edilmesi gereken nokta; un ve yağ karışımının tencereye ve kaşığa yapışmamasıdır. Un kavrulurken, ayrı bir derin tencerenin içine soğuk sütü, vanilyayı ve toz şekeri ilave ederek şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. Un kavrulma işlemi bittikten sonra, süt ve şeker karışımını tencereye boşaltıyoruz. Bu işlemi yaparken ocağın altının hızlı yanması gerekir. Kısa bir zaman diliminde un karışımı hemen sütü çeker. Un karışımı sütü çekene kadar hızlı ve tempolu bir şekilde karıştırıyoruz. Kolay un helvası katılaşınca ocağın altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Kolay un helvası dinlendikten sonra, isteğe bağlı olarak bir kek kalıbına koyup istediğiniz şekli verebilirsiniz veya bir kaşık yardımı ile servis tabağına dizerek sunum yapabilirsiniz. Üzerine ceviz, fıstık, badem veya fındık dökerek tatlandırabilirsiniz. Afiyet olsun. |