Saray Helvası Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Saray Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Saray Helvası

Saray Helvası, Osmanlı mutfağının en nadide tatlılarından biridir. İsmini saraylardan alan bu tarif, sultanların sofralarından günümüze kadar ulaşmıştır. Bu harika tarifi evinizde yapabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Osmanlı döneminde olduğu gibi, misafirlerinizi bu eşsiz lezzetle karşılayabilir, bayramlarda ve özel günlerde evinizi bu bereketli tatlı ile zenginleştirebilirsiniz. Çocuklarınıza güvenle yedirebileceğiniz bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulunabilir. Hazırlanışı oldukça pratik olan bu tarife hayran kalacaksınız. Hazırlanışı 5 dakika süren bu tatlıyı, günlerce tüketebilmek için kuru ve serin bir ortamda saklamanız önerilir. Her tatlı ve gıdada olduğu gibi, bu tarifi de cam ve kapalı kap içerisinde saklamanız sizin ve sevdiklerinizin yararına olacaktır. Lezzetinin yanı sıra sunumuyla da göz kamaştıran bu tarif, uzun yıllardan beri Türk mutfağında yer almakta ve uzun yıllar boyunca da kalacağa benziyor.

Saray Helvası Malzemeleri
  • 3 su bardağı un
  • 130 gr tereyağı
  • 5 yemek kaşığı pudra şekeri
Saray Helvası Nasıl Yapılır?

Helvanın hazırlık aşamasına ilk olarak tereyağını ayrı bir tavada eritmekle başlayalım. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken husus, tereyağını kısık ateşte eritmek ve yağ eridiğinde renginin sarı olmasıdır. Eğer tereyağı çok yanarsa, saray helvasının beyaz olması gereken rengi koyu olur ve görüntüyü bozar. Ayrı bir tencerenin içerisine unu koyup, kısık ayarlanmış olan ocağa alıyoruz. Unu hiç durmadan karıştırıyoruz. Unun kokusu çıktığında ocağı kapatıp, unun içerisine erittiğimiz tereyağını ve pudra şekerini ilave ediyoruz. Bu işlemden sonra tahta kaşıkla karıştırma işlemini sürdürüyoruz. Son malzemelerin eklenmesi ve karıştırma işleminin sona ermesinden sonra, helvanın görünümü ve kıvamı, kum şeklinde olmalıdır. Helvanın son ve en gerekli işlemine yani şekil verme bölümüne geçiyoruz. Helvanın tamamını alabilecek bir cam tepsi içerisine helvanın tamamını koyup tepsi içerisine yayalım. Metal kaşıkla helvayı bastırarak tepsi içerisine sıkıştıralım. Bu işlemi gerektiği gibi yaparsak, dilimleme esnasında parçalanmalar yaşanmayacaktır. İyice bastırdığımız helvayı küçük dilimler olacak şekilde bıçakla keselim. Dileyen dilimleri baklava dilimi halinde yapabilir. Helvayı dilimledikten sonra buzdolabının alt bölümüne koyalım ve 2 veya 3 saat dinlendirelim. Böylece kıtır bir helva elde ederiz. Son işlem olan dinlendirme süresi de sona erdiğinde, helvayı servis kabına koyalım ve sunum yapalım. Saray helvası servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Helva Kaç Kalori?

Helva Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pekmez Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Pekmez Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Un Helvası Nasıl Yapılır?

Un Helvası Nasıl Yapılır?

Kuru Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şerbetli Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Havuç Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Helvanın Faydaları Nelerdir?

Helvanın Faydaları Nelerdir?