Acele Bacı Helvası Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Acele Bacı Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Acele Bacı Helvası

Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı bir şekilde hazırlanabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizin bazı bölgelerinde hala yapılan bu helva, özellikle Cuma gecelerinde yapılır ve yapılışı esnasında başında Kur'an okunur. Geleneklerine bağlı yöre insanları, bu helvayı yaptıktan sonra komşuları ile bir araya gelip dualar ederek yerler. Böylece helvanın piştiği evde dualar ve muhabbet olur. Bu tarifin sıcak yenmesinin sebebi de işte budur. Yapılır ve ardından yenilir.

Acele Bacı Helvası Malzemeleri

  • 1 su bardağı dolusu elenmiş un
  • Yarım paket margarin
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Acele Bacı Helvası Nasıl Yapılır?

Helvayı yapmak için ilk olarak şerbetini hazırlayalım ve soğutalım. Küçük bir tencerenin içerisine toz şekeri ve suyu koyup kaynatalım. Şerbet kaynadığında soğuması için bir kenara kaldıralım. Helvayı kavurmak için tencerenin içerisine margarini koyalım ve kısık ateşte eritelim. Margarin eridiğinde tencereye tereyağını da ekleyelim. Her iki yağ da eridikten sonra tencereye unu ilave edelim. Unun kokusu çıkıncaya dek kavuralım.

Kısık ateşte 10 dakika sürecek kavurma işleminin ardından ocağı kapatalım ve tencereye şerbet ilavesine başlayalım. Bu aşamada dikkatli olmakta yarar vardır. Çünkü ısısı oldukça yükselmiş olan tencereye soğutulmuş şerbet koyulduğunda sıçramalar olacaktır. Bu duruma dikkat ederek, olası bir mutfak kazasına maruz kalmadan dikkatli bir şekilde şerbeti una yedirelim. Şerbetin tamamı bitince ocağı 1 ya da 2 dakika kısık ayarda yeniden açalım. Böylece helva daha kıvamlı ve lezzetli olacaktır. Verilen sürenin sonunda helvayı servise hazırlamak için 5 dakika dinlendirelim. İki adet yemek kaşığı arasına alacağımız bir kaşık helvayı diğer kaşığa aktararak şekil verelim. Bu sistem zor geliyorsa el ile veya bir kâse ile de şekil verilebilir. Acele Bacı Helvası servise hazırdır. Üzerine tarçın serpelim ve servis edelim.

Afiyet olsun.

Ek Bilgiler

Acele Bacı Helvası, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde farklı isimlerle de anılabilir ve değişik tariflerle karşımıza çıkabilir. Örneğin, bazı yörelerde ceviz veya fındık ile zenginleştirilebilir. Ayrıca, helvanın yapımında kullanılan margarin yerine tamamen tereyağı da tercih edilebilir. Helva, genellikle sıcak olarak servis edildiği için soğumadan tüketilmesi önerilir. Ancak, soğuk olarak da tüketilebilir ve bu durumda da lezzetinden bir şey kaybetmez.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kabak Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Sütsüz İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Sütsüz İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Dondurmalı İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Dondurmalı İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Helva Tarifi ve Malzemeleri

Helva Tarifi ve Malzemeleri

Kaşık Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kaşık Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Koz Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Koz Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Un Helvası Malzemeleri

Un Helvası Malzemeleri

Cevizli Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri