Cevizli Un Helvası Cevizli un helvası, kökeni çok eskiye dayanan ve Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan geleneksel bir tatlıdır. Öyle ki, aklınıza gelebilecek hemen her önemli günde helva kavurmak çok yaygındır. Bu tarifle siz de sevdiklerinize bu geleneksel tatlıyı hazırlayabilirsiniz. Kolay gelsin. Cevizli Un Helvası Malzemeleri
Şerbeti İçin Malzemeler
Cevizli Un Helvası Nasıl Yapılır? Helvamızın şerbetini hazırlamak için geniş bir tencereye su ve sütü ekleyip bir iki taşım kaynatıyoruz. Daha sonra şekeri ilave edip karıştırıyoruz. Şeker tamamen eriyinceye kadar kaynatıp altını kapatıyoruz. Geniş bir teflon tencereye tereyağını koyup ocağa alıyoruz. Tereyağı pembeleşince sıvı yağı ekleyip biraz kızarmasını bekliyoruz. Daha sonra unu ekleyip tahta kaşık ile bir taraftan karıştırarak, bir taraftan da unun topaklanmış kısımlarını ezerek dağıtıyoruz. Helva yapımının en zor kısmı unun kavrulma aşamasıdır. Ocağınız kısık olursa un kızarmaz, ateşi fazla olursa da un yanar ve tadı istediğimiz gibi olmaz. Bu yüzden orta ateşte ve sabırlı bir şekilde unun rengi kahverengiye dönünceye kadar kavurmak gerekmektedir. Unumuz yeterince kavrulduğunda cevizleri ilave edip bir iki dakika daha kavuruyoruz. Daha sonra şerbeti yavaş yavaş una ilave ediyoruz. Bu işlemi yaparken tencereden yoğun bir buhar çıkacaktır. Yüzünüzü ve ellerinizi yakmamak için tencerenin üzerinden uzak durarak karıştırmaya çalışın. Şerbeti tamamen boşalttıktan sonra sürekli karıştırarak, helvanın şerbetini tamamen çekmesini sağlıyoruz. Daha sonra kapağını kapatıp on dakika dinlendiriyoruz. Helvaya şekil vermek için dilerseniz bir çorba kaşığını ıslatıp, helvayı alıp servis kasesine dizin. Dilerseniz bir kasenin dibini ıslatıp, helvayı içine sıkıştırıp ters çevirerek şekil verin. Ya da borcam bir kabın dibine düzgün bir şekilde yayarak üzerini düzelttikten sonra, kek gibi dilimleyerek servis edebilirsiniz. Acemi olanlar için en kolay yöntem üçüncü olandır. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Helva, Türk mutfağında sadece tatlı olarak değil, aynı zamanda özel günlerde ve dini törenlerde de önemli bir yere sahiptir. Cevizli un helvası, özellikle kış aylarında sıcak olarak tüketildiğinde iç ısıtan bir lezzet sunar. Ayrıca, ceviz içeriği sayesinde enerji verir ve besleyici bir tatlıdır. Helva yapımında kullanılan unun kalitesi, tatlının lezzetini doğrudan etkiler. Bu yüzden mümkünse taze ve kaliteli un kullanılmalıdır. |
Mehpare
24 Nisan 2024 ÇarşambaUn helvasını normalde de çok seviyoruz ancak hiç cevizli olanını denemedim. Daha önce çam fıstıklı olanını da denedik ama cevizi şimdi denemek istiyorum. Cevizleri önceden pişirmemiz gerekiyor mu yoksa çiğ olarak mı helva içerisine eklemeliyiz?
Cevap yazAdmin
24 Nisan 2024 ÇarşambaMehpare hanım, cevizli un helvası gerçekten çok lezzetli oluyor. Cevizleri önceden kavurmanıza gerek yok, çiğ olarak ekleyebilirsiniz. Ancak dilerseniz hafifçe kavurup eklemek de farklı bir aroma katabilir. Şimdiden afiyet olsun!