İrmik Helvası Helva kelimesi Arapçada tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan "hulviviyat" kelimesinden türemiştir. Helvanın dünyada ilk yapıldığı yerler Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türk milletinin helva ile tanışmaları İslamiyet'i kabul etmeleriyle başlamıştır. Helva, hem besleyici hem de uzun yıllardır tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Türklerin sofralarında eksik etmediği, yapımı oldukça pratik olan bir tatlıdır. Türk halkı, ölümde, doğumda ve müjdeli haber aldığında irmik helvası pişirip eşe, dosta, akrabaya dağıtır. İrmik helvasının herkesin damak tadına hitap eden birçok çeşidi vardır. Türkler tatlı listesinde birinci sırada yer almaktadır. Yaşlı, genç, çocuk herkesin severek yediği bir tatlıdır. Osmanlı'dan beri irmik helvası bir tatlıdan ziyade bir kültürel değer olarak görülmüştür. Özellikle uzun yıllardır balık yemeklerinin ardından irmik helvası ikram edilmektedir. İrmik Helvası Malzemeleri (6 Kişilik)
İrmik Helvası Nasıl Yapılır? Öncelikle küçük derin bir tencereye şeker ve suyu ilave ederek kaynaması için tencereye koyuyoruz. Şerbet kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alabilir ve soğumaya bırakabilirsiniz. Küçük ve derin bir tencereye yağı koyup eritmeye başlayın. Daha sonra dolmalık fıstıkları erimiş yağ ile kızarana kadar kavurunuz. Daha sonra da irmiği ilave ederek orta ateşte dibi tutmaması için sık sık karıştırın. İrmiğin rengi değişip hafif kahverengi olunca şerbeti ve hemen ardından sıcak sütü yavaş bir şekilde ilave edin. Eklediğiniz şerbet yüzünüze veya etrafa sıçrayabilir, dikkatli olun. Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar karıştırın. Suyunu çeken irmik helvasını yarım saat kadar dinlendirin, daha sonra isteğe bağlı sunum yapabilirsiniz. Afiyet olsun. Dondurmalı İrmik Helvası Malzemeleri (8 Kişilik)
Dondurmalı İrmik Helvası Nasıl Yapılır? Öncelikle tereyağını derin bir tencereye alıp eritin. Yağ tamamen eridikten sonra irmiği ekleyin ve kısık ateşte yavaş yavaş kavurmaya başlayın. İrmiğin rengi değişinceye kadar kavurma işlemine devam edin. Ayrı bir tencerede su, süt ve şekeri kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başladıktan 6-7 dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan alın. Şerbet kaynadıktan sonra kavurduğunuz irmiğin içerisine sıcak şerbeti dökün ve karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. 5-10 dakika bu şekilde kaynatın, ardından kısık ateşte helvayı demlenmeye bırakın. İrmik helvanız kıvama geldikten sonra ocaktan alın. İstediğiniz çukur bir kasenin içerisine irmik helvasının ortası çukur olacak şekilde bastırarak doldurun. Daha sonra servis edeceğiniz tabağa ters çevirerek sunum yapabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak üzerine tarçın veya ceviz serpebilirsiniz. Portakallı İrmik Helvası Malzemeleri (6 Kişilik)
Portakallı İrmik Helvası Nasıl Yapılır? Herhangi bir tencereye sıvı yağ dökün ve irmiği ilave edip kavurmaya başlayın. 2-3 dakika sonra tereyağını ilave edin. İrmiğin rengi değişene kadar kavurun. Güzel aroma kokusu vermesi için portakal kabuğu rendeleyin. 4-5 dakika kavurduktan sonra toz şekeri ilave edip karıştırmaya devam edin. Daha sonra portakal suyunu ve sütü soğuk olarak kavurduğunuz irmik karışımının üzerine dökün ve sık sık karıştırın. Karışım suyunu çekene kadar orta ateşte kaynamaya bırakın. Suyunu çekince altını kapatın ve kapağını kapatıp dinlenmeye bırakın. Servis tabağının altına portakalları ince dilimleyip dizin. Dondurma kaşığını soğuk suya batırın ve irmik helvasından alıp portakal dilimlerinin üzerine servis yapın. Afiyet olsun. Peynirli İrmik Helvası Malzemeleri
Peynirli İrmik Helvası Nasıl Yapılır? Yapışmaz bir tencereye tereyağı ve irmiği koyup sık sık karıştırarak kavurun. Bir yandan da şeker ve suyu karıştırıp, şeker eriyene kadar karıştırınız. Ocakta kavurduğunuz irmiğin rengi ve kokusu çıkana kadar kavurun, daha sonra erittiğiniz şekerli suyu kavurduğunuz irmik karışımına ekleyin. Eklediğiniz karışımı sık sık karıştırarak pişirin. Helvanın şerbeti çekildikten sonra helvayı tencerenin kenarına alın ve dilimlenen peyniri tencerenin boş olan tarafında eritin. Eriyen peyniri tencerenin kenarındaki irmik helvası ile birleştirip kavurun. 2-3 dakika kadar daha pişirin. Daha sonra ocağın altını kapatın ve sıcak sıcak hemen servis edin. Sıcak servis edilen bir helva olup soğuduktan sonra peynirin tadı alınmadığından sıcak sunum daha lezzetlidir. Afiyet olsun. |
Lâmih
20 Temmuz 2024 CumartesiBen de irmik helvası yaparken şerbeti eklerken dikkatli olmama rağmen şerbet yüzüme sıçradı ve biraz canım yandı. Siz de böyle bir durum yaşadınız mı?
Cevap yazAdmin
20 Temmuz 2024 CumartesiMerhaba Lâmih,
Gerçekten irmik helvası yaparken şerbet eklemek bazen tehlikeli olabiliyor. Ben de benzer bir durum yaşamıştım ve yüzümü korumak için bir kapak veya sıçrama önleyici kullanmanın önemini fark ettim. İyileşmenizi dilerim ve gelecekte daha dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Umarım bir daha böyle bir şey yaşamazsınız. Sağlıklı ve güvenli pişirmeler!