Kandil Helvası

Kandil Helvası

Kandil Helvası, kandillerde yapılır. Ülkemizde başta olmak üzere Kırım, Azerbaycan, İran, Irak ve Dağıstan'da bu gelenek hata sürdürülmektedir. Bu bölgelerde bir inanışa göre ölmüş insanların ruhları cuma geceleri evlerine uğrarlar. Ölülerin ruhu geldiğinde akrabalarını iyi işler başında, yani kur'an okurken, namaz kılarken ve ibadet üzerinde bulduklarında çok mutlu olarak geriye dönerler. Durumun aksi, yani içkili, kavgacı, bozgunculuk üzere gördüklerinde ise üzülerek boyunları bükük geriye bakar vaziyette dönerler. Bu inanca sahip çıkan kişiler, cuma, kandil ve mübarek gecelerde kandil helvası yapıp, komşu, akraba ve çevrede bulunan insanlarla paylaşırlar, yerler. Bu harika tatlı sadece kandillerde ve mübarek günlerde yapılmaz, istenilen her gün yapılıp yenebilir. Burada ki asıl amaç, yapılınca elden geldiği kadar komşulara ve yakınlara da vermektir. Böylece Müslümanlar arasındaki bağ güçlenir. Bu tatlıyı önceden yapıp, sonrada tüketebilirsiniz, fakat sıcak yenilmesi tavsiye edilir.

Malzemeler:
  • 1 Paket irmik
  • 150 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Şerbeti İçin:
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3.5 su bardağı su
Hazırlanışı:

Helvanın hazırlığına şerbeti hazır etmekle başlamalıyız, çünkü kavrulan irmiğin sıcak şerbetin ise soğuk olması gerekiyor. Aksi taktirde helva topak olur ve açılması imkansız hale gelir. Derin bir tencerenin içerisine listede vermiş olduğumuz suyu ve şekeri koyup, orta harlı ateşte kaynatalım. Şerbetin kaynadıktan sonra pişme süresi 5 dakikadır. Bu süre dolduğunda dileyen iki veya dört damla limon damlata bilir. Hazırlanmış olan şerbeti soğuması için ocaktan indirelim. Derin bir tencerenin içerisine tereyağını koyalım ve kısık ateşte yağı eritelim. Tereyağı eridiğinde sıvı yağı ilave edip, irmiğin tamamını tencereye koyalım. İrmiğin una göre kavrulma süresi biraz daha uzun olur. İrmiği 10 dakika boyunca karıştırarak kavuralım. Bu sürenin sonunda irmiğin içerisine dövülmüş cevizi de koyalım. Ceviz ilavesinden sonra 3 dakika daha kavuralım ve ocağı kapatalım. Tencerenin ve içerisinde ki irmiğin ısısı düşmeden şerbeti yavaş yavaş ilave edelim. Bu işlem sürerken helvayı sürekli karıştıralım. Şerbet bittiğinde ocağı çok kısık son kez açıp 1 dakika ısının yeniden yükselmesini ve şerbetin helva ile bütünleşmesini sağlayalım. Sürenin sonunda ocağı kapatalım ve helvayı 5 dakika dinlendirelim. Böylelikle ilk buharı çıkacak ve kolayca şekil alacaktır. Bu helva geleneklerin göreneklerin, helvası olduğu için şekillendirmeyi de örf adetlerimize uyacak bir şekilde yapalım. İki yemek kaşığının arasında helvayı yuvarlayarak şekillendirip servis tabağına sıralayalım. Kandil Helvası servise hazırdır. Hayırlı kandiller.
Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 25.11.2018 09:41:25

Kandil Helvası Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Kandil Helvası"
Kandil helvasını hazırlarken topaklanma meydana geldi. Normalde üzerine sıcak şerbet dökmezdim ancak acil bir şekilde bu helvayı yapmam gerektiği için fazla uğraşamadım açıkçası. Şu an ise ne yapacağımı bilmiyorum. Kandil helvası hazırlarken oluşan topaklanma sorununa karşı ne yapmamı önerirsiniz?
İkra . 03.11.2018 10:16:38
CEVAP YAZ
Tahin Helvası
Tahin Helvası
Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneğide bulunmaktadır, fakat bu seçenek sağlık açısından doğru olan değildir. Sağlık açısından doğru olan evde temiz...
Çanakkale Peynir Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri olan Ezine peyniriyle yapılmaktadır. Ezine, tarihi geçmişiyle Ege denizine olan bağlantısı ve şifa...
Helvanın Faydaları
Helvanın Faydaları
Helvanın Faydaları, Helva esas olarak tahin, çöven ve şekerden yapılır. Helva içerisindeki çöven sayesinde bulaşıcı hastalıklardan insanı arındırır.Tahin susamdan yapılır. Tahin, ham maddesi olan susam sayesinde sağlıkta önemli yeri vardır. Tahin vüc...
Kağıt Helva
Kağıt Helva
Kağıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kağıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan birisini paylaşacağız. Oldukça kolay hazırlandığından, istediğiniz zaman kısa sürede yapacaksınız. D...
Yaz Helvası
Yaz Helvası
Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok benzeri olan bu tarifi balık menülerine dahil edebilir, yemeklerin ardından tatlı isteğinizi...
Erzurum Un Helvası
Erzurum Un Helvası
Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından biriside un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadır.Erzurum un helvası malzemeleri 250 gr tereyağı1 su bardağı sıvı yağı3,5 su bardağı un2 su ba...
Umaç Helvası
Umaç Helvası
Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un helvasını andıran bu tarifi diğerlerinden ayıran, yapılış aşamasında ki bölümlerdir. Yapılışı ...
Acele Bacı Helvası
Acele Bacı Helvası
Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de hala yapılan bu helva özellikle cuma gecelerinde yapılır ve yapılışı esnasında başında Kur'a...
Süt Helvası
Süt Helvası
Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır. Bursa Helvası, Süt Helvası, Düğün Helvası bir tatlının üç ismi olur mu? Evet olur Bursa ili...
Kar Helvası
Kar Helvası
Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir.Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. kar kalıpları satılmaktadır.Ülkemizde genelde seyyar satıcılar tarafından sokak aralarında ve parklarda satılmakt...
İrmik Helvası Kaç Kalori
İrmik Helvası Kaç Kalori
İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helvası zayıflamak için diyet yapılıyorsa diyet listelerine eklenmemelidir. 1 porsiyon irmik helvası ya...
Pişmaniye Helvası
Pişmaniye Helvası
Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da, yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan bu tatlı, eskiden insan gücüyle yapılıyordu. Şimdi makinelerle üretil...

 

Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Erzurum Un Helvası
Umaç Helvası
Acele Bacı Helvası
Süt Helvası
Kar Helvası
İrmik Helvası Kaç Kalori
Pişmaniye Helvası
Koz Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Fırında Helva
Kastamonu Helvası
Keten Helva
İrmik Helvası
Şerbetli Un Helvası
Şerbetli İrmik Helvası
Kuru Un Helvası
Nişasta Helvası
Fıstıklı İrmik Helvası
Sıcak Tahin Helvası
Peynirli İrmik Helvası
Şerbetsiz Un Helvası
Fındıklı İrmik Helvası
Fırında Un Helvası
Ceviz Helvası
Fırında Sütlü Un Helvası
Popüler İçerik
Koz Helvası
Koz Helvası
Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün...
Sütsüz İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan ...
Fırında Helva
Fırında Helva
Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, ...
Kastamonu Helvası
Kastamonu Helvası
Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvaların'dan biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen bir ç...
Keten Helva
Keten Helva
Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış o...
İrmik Helvası
İrmik Helvası
İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapça'da tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir.Helvanın düny...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018