Un helvası, Türkiye'de en çok tüketilen tatlılar arasında yer almakta olup, genellikle yemeklerden sonra ikram edilmektedir. Özellikle balık yemeği sonrasında sunulan bu tatlı, Türk gelenek ve göreneklerinde hem sevinç hem de hüzün anlarında, ölümlerde ikram edilmektedir. Her yörenin kendine özgü helva çeşitleri vardır ve helva, herkesin damak tadına hitap eden, severek tüketilen bir tatlıdır. Un helvasının birçok faydası bulunmaktadır. Bunlar arasında:
Un Helvası İçin Gerekli Malzemeler
Öncelikle hafif derinlikte bir tavanın içine tereyağını koyun. Tereyağını orta ateşte köpürene kadar eritin. Daha sonra eriyen tereyağının içine yavaş yavaş unu ilave edip yaklaşık 20-25 dakika boyunca kavurun. Kavurma işlemini yaparken unu sık sık karıştırınız. Bu işlemi yaparken bir taraftan da şeker ile suyu bir tencereye koyup kaynamaya bırakın. Şeker ve su kaynadıktan sonra, kavrulmuş ve kıvama gelmiş olan unun üzerine yavaşça ilave ederek karıştırınız. Un helvasını suyunu çekene kadar sürekli karıştırınız. Suyunu çeken un helvasını yaklaşık 10 dakika daha kısık ateşte kavurduktan sonra ocaktan alabilirsiniz. Yapılmış olan un helvasını servise hazırlamak için bir kaşık yardımıyla servis tabağına koyarak servise hazır hale getirebilirsiniz. Afiyet Olsun. |