Un Helvası Un helvası, özellikle kandillerde, mevlitlerde ve soğuk kış günlerinde evlerde kolayca hazırlanan bir tatlı türüdür. Herkesin evinde bulunan malzemelerle rahatlıkla ve kısa sürede nefis bir un helvası yapabilirsiniz. Verdiğimiz ölçülerde toz şekerin miktarı fazla şekerli bir helva yapmanıza neden olmaz. Eğer tatlıyı daha fazla seviyorsanız, bu miktarı biraz artırabilirsiniz. Bu tarifte en önemli konu, unun tam kıvamında kavrulmasıdır. Bu kıvamı yakalarsanız, mükemmel bir helva pişireceksiniz. Dilerseniz un helvası yapımına başlayalım. Un Helvası İçin Gerekli Malzemeler
Un Helvası Nasıl Yapılır? Geniş, yayvan ve biraz da yüksek olan bir tavanın içine sıvı yağı koyun. Dilerseniz biraz tereyağıyla karıştırabilirsiniz. Yağ ısındığında üzerine unu ilave ederek, kısık ateşte kavurmaya başlayın. Yüksek ateşte yaparsanız istediğiniz kıvamı yakalayamazsınız. Un yanarsa, helvanın lezzeti güzel olmaz. Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak, unun renginin değişmesini sağlayın. Un kavrulurken sıvılaşma gösterdiğinde ve rengi farklılaştığında kıvamı yakalamışsınız demektir. Karıştırdığınız kaşıkla helvadan alarak, ters çevirdiğinizde boncuk şeklinde kabarcıklar görmelisiniz. Bu aşamadan sonra helvanın içine kıyılmış cevizi ilave edin. Daha sonra içine sütü ve toz şekeri ekleyin. Biraz daha pişirerek, şekerin erimesini ve sütün çekilmesini sağlayın. Bu arada tahta kaşıkla karıştırmayı ihmal etmeyin. Ardından tavanın ağzını kapatarak, un helvasının 5 dakika kadar dinlenmesini sağlayın. Daha sonra ağzını açarak kaşıkla yeniden karıştırın. Şimdi helvanız iyice toparlanmıştır. Kaşıkla parça parça alarak servis tabaklarına şekillendirin. Dilerseniz bir borcamın içine un helvasını dökerek, üzerine bastırın. Bunu kare dilimler halinde keserek servis edebilirsiniz. Dilerseniz servis sırasında üzerine toz tarçın serpebilirsiniz. Sevdikleriniz un helvasını beğenerek tüketecektir. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Un helvası, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen önemli bir tatlıdır. Tarihçesi oldukça eskiye dayanan bu lezzet, geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Un helvası, özellikle dini bayramlarda ve özel günlerde ikram edilir. Ayrıca, un helvası yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, sürekli karıştırarak unun yanmasını engellemektir. Yanmış un, helvanın tadını bozacaktır. Helva yapımında kullanılan süt veya su, helvanın kıvamını ve lezzetini etkileyen önemli bir unsurdur. Sütün daha yumuşak ve kremamsı bir helva elde etmenizi sağlarken, su ile yapılan helva daha hafif olacaktır. |
Lemi
21 Temmuz 2024 PazarUn helvası yaparken unu tam kıvamında kavurmakta zorlanıyor musunuz? Yüksek ateşte kavurduğumda un hep yanıyor ve helvamın tadı bozuluyor, ne yapmalıyım?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Lemi,
Un helvası yaparken unu kavurmak gerçekten sabır isteyen bir iş. Yüksek ateşte kavurduğunuzda unun yanması ve helvanın tadının bozulması doğal. Bu nedenle, unu orta veya kısık ateşte kavurmanız daha iyi sonuç verecektir. Unun rengi altın sarısına dönene kadar sürekli karıştırarak sabırla kavurmalısınız. Ayrıca, unu kavururken kullanacağınız tavanın da kalın tabanlı olmasına dikkat edin; bu, ısıyı daha eşit dağıtarak unun yanmasını önler. Afiyet olsun!