Pekmezli Un Helvası, hem lezzeti hem de besleyici özellikleri ile asırlardır Türk ve Osmanlı mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında yer almaktadır. Türk mutfağında ve kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan pekmezli un helvası, doğum, ölüm ve sevinç anlarında hazırlanarak eşe dosta dağıtılarak damakları tatlandırır. Helvanın ilk yapıldığı yerler Balkanlar ve Orta Doğu olarak bilinmektedir. Ancak Türk, Yahudi ve Arap toplumlarının yaşadığı her yerde helvaya rastlamak mümkündür. Türk toplumunun helva ile tanışması, Türklerin İslamiyete geçtikten sonra Arap toplumuna yakınlaşmalarıyla başlamıştır. Bu nedenle, asırlardır mutfaklarımızı şenlendiren pekmezli un helvası ile sizler de sevdikleriniz ve kendiniz için mükemmel bir helva ziyafeti çekebilirsiniz. Pekmezli Un Helvası İçin Gerekli Malzemeler
Pekmezli Un Helvası Nasıl Yapılır? Pekmezli un helvası hazırlığına ilk olarak uygun bir teflon tavaya 125 gram tereyağını ilave ederek başlayalım. Ardından tavamızı ocağa koyarak kısık ateşte tereyağını eritelim. Eriyen yağın üzerine yarım su bardağı sıvı yağımızı da ilave ederek sıvı yağın ısınmasını sağladıktan sonra üzerine 2 su bardağı elenmiş unumuzu ilave edelim. Bir tahta kaşık yardımıyla unu sürekli karıştırarak kokusu çıkıp sararıncaya kadar kavuralım. Ayrı bir kabın içine 1 su bardağı soğuk süt, 1 su bardağı soğuk su, 1 çay bardağı üzüm pekmezi ve bir fiske tuz ilave ederek karışımı iyice harmanlayalım. Daha sonra hazır hale gelen pekmezli karışımı, altın sarısı rengini alan unun üzerine dökerek karıştırmaya devam edelim. Pekmezli karışımla birleşen un ilk önce topaklanarak sizi korkutabilir. Ancak topaklanan un karıştırıldıkça kendini toparlayarak pürüzsüz bir kıvam alacaktır. Pekmezli un helvamızın üzerine bu aşamada 1 su bardağı orta irilikte dövülmüş ceviz içini ilave ederek karıştırmaya devam edelim. Pekmezli un helvamızı 4-5 dakika kadar karıştırarak pişirdikten sonra ocaktan alalım. Helvanın ilk sıcaklığının çıkmasını bekledikten sonra dinlenen helvadan ceviz iriliğinde parçalar kopararak ister kurabiye kalıplarıyla isterseniz elinizle şekil vererek uygun bir servis tabağına sıralayalım. Veya helvamızı düz bir tepsiye dökerek yaydıktan sonra dilimleyerek servi edelim. Afiyet olsun. |