Susam Helvası Susam helvası, belirli bir yaş grubunun çocukluğunda sıkça tükettiği tatlılardan biridir. Geçmişte sokaklarda dahi satılan ve büyük bir sevgiyle tüketilen bu helva, günümüzde de popülerliğini korumaktadır. Susam helvası, cevizli, Antep fıstıklı ve yer fıstıklı gibi çeşitli malzemelerle hazırlanabilir. Ancak en yaygın ve tercih edilen çeşidi susamlı olanıdır. Bu yazıda, size susam helvasının tarifini sunarak, belki de eski anılarınızı canlandırmanıza yardımcı olacağız. Günümüzde pastanelerden kolayca temin edebileceğiniz bu lezzeti, evde yaparak daha sık tatma olanağına sahip olabilirsiniz. Şimdi, birlikte susam helvasını hazırlayalım. Susam Helvası için Gerekli Malzemeler
Susam Helvası Nasıl Yapılır? Susam helvasının yapımına, teflon tavanızı ocağın üzerinde hafifçe ısıtarak başlayın. Daha sonra içerisine susamları ekleyin. Susamları kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun, ancak yakmamaya dikkat edin. Susamların rengi hafifçe değişmeye başladığında, içerisine üzüm pekmezini ilave edin. Susamları, pekmezle birlikte 2-3 dakika kadar kaynatın. Kaynayan üzüm pekmezi köpük köpük olduğunda, içerisine toz şeker ve damak tadınıza uygun miktarda toz tarçın ekleyin. Toz şeker eriyinceye kadar malzemeleri kaynatmaya devam edin. Tavadaki malzeme boncuk boncuk oluncaya kadar kaynamalıdır. Daha sonra ocağın altını kapatarak helvayı kare bir borcamın içerisine dökün. Borcamın içerisine helvanın iyice yayılmasını sağlayın. Üzerine cevizleri serpin ve helva soğumadan üzerine tepsi gibi sert bir malzemeyle baskı uygulayın. Bu şekilde susam helvasının iyice sıkışmasını sağlayın. Daha sonra soğumuş olan helvayı baklava dilimi ya da dikdörtgen şeklinde kesin. Servis tabaklarına aldığınız susam helvasını sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Dilerseniz, eskiden yaptığınız gibi helva dilimlerini elinizde yiyebilir ve böylece eski günlerinizi yad edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Öztiner
12 Temmuz 2024 CumaSusam helvasını çocukluğumda çok severdim ve sokaklarda satıldığını hatırlıyorum. Acaba evde yaparken susamları kavururken nelere dikkat etmeliyim? Ayrıca, ceviz yerine başka bir malzeme kullanabilir miyim?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaSevgili Öztiner,
Susam helvası yaparken susamları kavururken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, susamların yanmamasıdır. Susamları orta ateşte yavaş yavaş kavurmalı ve sürekli karıştırmalısınız. Susamların rengi altın sarısına döndüğünde kavurma işlemine son verebilirsiniz. Ayrıca, susamların eşit şekilde kavrulması için tavanızın tabanının geniş ve düz olması faydalı olacaktır.
Ceviz yerine başka malzemeler de kullanabilirsiniz. Fındık, badem veya antep fıstığı gibi farklı kuruyemişler de susam helvasına çok yakışacaktır. Hangi malzemeyi tercih edeceğiniz tamamen damak zevkinize bağlı. Umarım helvanız tam da hatırladığınız lezzette olur!
Afiyet olsun!