Süt Helvası Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Süt Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Süt Helvası

Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzettir. Adından da anlaşılacağı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır: Bursa Helvası, Süt Helvası, ve Düğün Helvası. Bir tatlının üç ismi olur mu? Evet, olur! Bursa ilimize ait, Bursa mutfağının vazgeçilmez tatlarından bu sütlü helvanın üç ismi var. Bu tatlı özellikle düğünlerin vazgeçilmez tatlarından olup, yemek sonrası mutlaka ikram edilir. Hemen hemen herkesin beğendiği, severek yediği bu tatlıyı Bursa'ya gitmeden de evde çok kolay bir şekilde hazırlayıp, akşam yemeğinden sonra ailenize ve misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Bu tatlı iki çeşit hazırlanıyor: biri sade, diğeri ise yakılmış haliyle. Yakılmış hali Kazandibi'ne benziyor. Tatlının görüntüsü kadar tadı da çok güzel olur. Çok hafif bir tatlıdır ve kalorisi düşük olduğu için tercih edilen bir tatlıdır. Aynı zamanda çok besleyicidir. Öncelikle tatlının tarifinden önce püf noktaları hakkında bilgi edinelim.

Süt Helvasının Püf Noktaları

  • Unu kavurma işlemi çok önemlidir. Bu işlem için güçlü kollara ve bileğe sahip olmak gerekir.
  • Karıştırmak için mutlaka tahta kaşık kullanmak gerekir.
  • Unla şekerli sütün birleştiği an hızlı ve çabuk karıştırılmalıdır. Sebebi, yavaş karıştırılırsa topaklanmaya sebep olur. Eğer topaklanırsa, el karıştırıcı hemen imdada yetişir.
  • Alüminyum tepsi kullanmak gerekir. İnce tabanlı olduğu için yakarken güzel sonuç alınır.
  • Yakma işlemi aslında ocak üstünde yapılmalıdır. Daha iyi sonuç alınır.
  • Fırında da yapılabilir ama daha fazla zaman alır; yine de sonuç ocaktaki gibi olabilir.
  • Bu tatlıyı yaparken kesinlikle borcam kullanılmamalıdır.
  • Borcamda yakma işlemi istediğimiz sonucu vermeyebilir ve çok fazla zamanımızı harcamış oluruz.
  • Bu Sütlü Helva kesinlikle tereyağı ile yapılmalıdır.
  • Tereyağı değil de margarin kullanılırsa aynı tadı ve lezzeti elde etmek mümkün olmaz.
  • Bu tatlıya vanilya kullanılmaz, tereyağının tadı ve aroması tatlı için yeterlidir.
  • Tatlı yakılmadan da ikram edilebilir.
  • Tatlının orijinal hali aslında ılık servistir, ama buzdolabında beklemiş hali de çok lezzetli olur.
  • Tatlıya çam fıstığını kavurma işlemi sırasında ekleyin.
  • Bu tatlıyı süslemek için çam fıstığı ve tarçın kullanmak tadına tat katmak olur.
  • Tarçını bu tatlıya servis esnasında da kullanın.

Süt Helvası İçin Malzemeler

(Tatlı Yakılmış Tarifi)
  • 5 su bardağı süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağından 1 parmak az un
  • 150 gr. tereyağı
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ

Süt Helvası Yakmak İçin

  • 2-3 yemek kaşığı toz şeker

Süt Helvası Üzeri İçin

  • Tarçın

Süt Helvası Nasıl Yapılır?

Tabanı kalın derin bir tencereye tereyağını koyuyoruz. Yağ eriyince 2 su bardağından 1 parmak eksik unu ekliyoruz. Tahta bir kaşıkla unu yakmadan sürekli karıştırarak kavuruyoruz. Bu kavurma işlemi yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir. Bu arada unu kavurma işlemi devam ederken başka bir tencereye de 5 su bardağı sütü ve 2 su bardağı şekeri koyup, ocakta şeker iyice eriyene kadar bir yandan da arada sırada karıştırarak ısıtıyoruz.

Unu kavurma işlemi bitince tencereyi ocaktan alıp bir kenarda karıştırarak ılık hale getiriyoruz. Bu soğutma işlemi en fazla 15-20 dk sürer. Alüminyum tepsinin tabanını hafif yağlayıp ve üzerine 2-3 yemek kaşığı toz şekeri tepsinin her tarafını kaplayacak şekilde serpiyoruz. Helvanın kıvamını anlamak için tahta kaşıktan parça parça dökülünce yoğun bir kıvam almışsa olmuş demektir. Bu kıvamlı karışım tepsiye dökülür ve üzeri hafif ıslatılmış spatula veya kaşıkla düzeltilir. Tepsi ocağa konur tabanını yakıyoruz. Kenarlarının rengi değişmeye başlayınca işlem tamamdır, tatlı olmuş demektir. Tepsi ocaktan alınıp ılınınca istediğimiz şekilde kesip ve ters çevirerek tabanı üst tarafa gelecek şekilde servis tabağına koyun, üzerine de tarçın serperek servis yapıyoruz.

Bir diğer tarifte alt tabanının yakılmamış hali ise tatlının malzemesi ve yapılışı yanma işlemine kadar aynı yapılıyor. Tepsiye dökülüyor ve servis için dinlenmesi için bir kenara konur. Ilık yenecekse eğer ılınınca servis yapılabilir. Üzeri süslenir ve dilimlenir. Eğer soğuk yenecekse buzdolabına koyup bekletelim ve süsleyerek, dilimleyerek servise hazırlayalım.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Un Helvası Malzemeleri

Un Helvası Malzemeleri

Fırında Tahin Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tahin Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Pişmaniye Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Pişmaniye Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Helva Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Helva Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tahin Helvası Kaç Kalori?

Tahin Helvası Kaç Kalori?

Güncel

Pamuk Helva Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Pamuk Helva Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?