Süt Helvası Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzettir. Adından da anlaşılacağı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır: Bursa Helvası, Süt Helvası, ve Düğün Helvası. Bir tatlının üç ismi olur mu? Evet, olur! Bursa ilimize ait, Bursa mutfağının vazgeçilmez tatlarından bu sütlü helvanın üç ismi var. Bu tatlı özellikle düğünlerin vazgeçilmez tatlarından olup, yemek sonrası mutlaka ikram edilir. Hemen hemen herkesin beğendiği, severek yediği bu tatlıyı Bursa'ya gitmeden de evde çok kolay bir şekilde hazırlayıp, akşam yemeğinden sonra ailenize ve misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Bu tatlı iki çeşit hazırlanıyor: biri sade, diğeri ise yakılmış haliyle. Yakılmış hali Kazandibi'ne benziyor. Tatlının görüntüsü kadar tadı da çok güzel olur. Çok hafif bir tatlıdır ve kalorisi düşük olduğu için tercih edilen bir tatlıdır. Aynı zamanda çok besleyicidir. Öncelikle tatlının tarifinden önce püf noktaları hakkında bilgi edinelim. Süt Helvasının Püf Noktaları
Süt Helvası İçin Malzemeler (Tatlı Yakılmış Tarifi)
Süt Helvası Yakmak İçin
Süt Helvası Üzeri İçin
Süt Helvası Nasıl Yapılır? Tabanı kalın derin bir tencereye tereyağını koyuyoruz. Yağ eriyince 2 su bardağından 1 parmak eksik unu ekliyoruz. Tahta bir kaşıkla unu yakmadan sürekli karıştırarak kavuruyoruz. Bu kavurma işlemi yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir. Bu arada unu kavurma işlemi devam ederken başka bir tencereye de 5 su bardağı sütü ve 2 su bardağı şekeri koyup, ocakta şeker iyice eriyene kadar bir yandan da arada sırada karıştırarak ısıtıyoruz. Unu kavurma işlemi bitince tencereyi ocaktan alıp bir kenarda karıştırarak ılık hale getiriyoruz. Bu soğutma işlemi en fazla 15-20 dk sürer. Alüminyum tepsinin tabanını hafif yağlayıp ve üzerine 2-3 yemek kaşığı toz şekeri tepsinin her tarafını kaplayacak şekilde serpiyoruz. Helvanın kıvamını anlamak için tahta kaşıktan parça parça dökülünce yoğun bir kıvam almışsa olmuş demektir. Bu kıvamlı karışım tepsiye dökülür ve üzeri hafif ıslatılmış spatula veya kaşıkla düzeltilir. Tepsi ocağa konur tabanını yakıyoruz. Kenarlarının rengi değişmeye başlayınca işlem tamamdır, tatlı olmuş demektir. Tepsi ocaktan alınıp ılınınca istediğimiz şekilde kesip ve ters çevirerek tabanı üst tarafa gelecek şekilde servis tabağına koyun, üzerine de tarçın serperek servis yapıyoruz. Bir diğer tarifte alt tabanının yakılmamış hali ise tatlının malzemesi ve yapılışı yanma işlemine kadar aynı yapılıyor. Tepsiye dökülüyor ve servis için dinlenmesi için bir kenara konur. Ilık yenecekse eğer ılınınca servis yapılabilir. Üzeri süslenir ve dilimlenir. Eğer soğuk yenecekse buzdolabına koyup bekletelim ve süsleyerek, dilimleyerek servise hazırlayalım. Afiyet Olsun. |