- 3 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 5 su bardağı un
- Bir çorba kasesi dolusu iri parçalanmış ceviz içi
Şerbeti İçin Malzemeleri
- 2.
5 su bardağı su
- 2.5 su bardağı süt
- 4 su bardağı toz şeker
Cevizli Un Helvası Nasıl Yapılır?
Helvamızın şerbetini hazırlanmak için geniş bir tencerenin içine su ve sütü ekleyip bir iki taşım kaynatıyoruz. Daha sonra şekeri ilave edip karıştırıyoruz. Şeker tamamen eriyinceye kadar kaynatıp altını kapatıyoruz.
Geniş bir teflon tencerenin içine tereyağını atıp ocağa alıyoruz. Tereyağı pembeleşince sıvı yağı ekleyip bir miktar kızarmasını bekliyoruz. Daha sonra unu ekleyip tahta kaşık ile bir taraftan karıştırıp bir taraftan da unun topaklanmış kısımlarını ezerek dağıtıyoruz. Helva yapımının en zor kısmı unun kavrulma aşamasıdır. Ocağınız kısık olursa un kızarmaz, ateşi fazla olursa da un yanar ve tadı istediğimiz gibi olmaz. Bu yüzden orta ateşte ve sabırlı bir şekilde unun rengi kahverengiye dönünceye kadar kavurmak gerekmektedir.
Unumuz yeterince kavrulduğunda ise cevizleri ilave edip bir iki dakika bu şekilde kavuruyoruz. Daha sonra şerbeti yavaş bir şekilde una ilave ediyoruz. Bu işlemi yaparken tencereden çok yoğun bir buhar çıkacaktır. Yüzünüzü ve ellerinizi yakmamak için tencerenin üzerinden uzak durarak karıştırmaya çalışın. Şerbeti tamamen boşalttıktan sonra sürekli karıştırarak, helvanın şerbetini tamamen çekmesini sağlıyoruz. Daha sonra kapağını kapatıp on dakika dinlendiriyoruz. Helvaya şekil vermek için ister bir çorba kaşığını ıslatıp, helvayı alıp servis kasesine dizin. İster bir kâsenin dibini ıslatıp, helvayı içine sıkıştırıp ters çevirerek şekil verin İsterseniz de borcam bir kabın dibine düzgün bir şekilde yayıp üzerini düzelttikten sonra, kek gibi dilimleyerek servis edebilirsiniz. Acemi olanlar için en kolay yöntem üçüncü olandır.
Afiyet olsun.