Dondurmalı İrmik Helvası

Dondurmalı irmik helvası, Helva ismi Arapça kökenli bir kelimedir. Arapça hulviyyat vey halaviyyat kelimesinden gelmektedir. Günümüz Arapçasında helva; tatlı, şirin, güzel anlamındadır ve tüm tatlı çeşitlerini içerir. Ülkemizde ise evde yapılan, temel malzemeleri un veya irmik olan farklı malzemelerle çeşitlendirilen hepimizin bildiği helvalar akla gelir.
Bir de evde yapılması zor olduğu için satın aldığımız tahin helvası vardır. Helva, Türkiye'de ve birçok Orta Doğu ülkesinde farklı çeşitleri bulunan bir tatlıdır. Türk mutfağının önde gelen lezzetlerinde biri olan helvanın Selçuklular döneminde tüketilen besinlerden biri olduğunu Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı "Divanü Lugati't Türk" de görülmektedir. Mevlana döneminde de helva törenleri düzenlenmiştir.

Helva; kalsiyum açısından zengin, tok tutma özelliği bulunmakta ve mideyi de rahatlatmaktadır. Helvanın balgam sökücü özelliği de bulunmaktadır. Ayrıca B grubu vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Gebe ve emziren kadınlara oldukça yararlıdır. Birçok çeşidi bulunan helva günümüzde çeşitlendirilmiş unlu veya irmikli, sütlü veya dondurmalı, çikolatalı veya meyveli olarak bulunmaktadır. Dondurmalı irmik tatlısı; hafif bir tatlı olmakla birlikte kalorisi az olan bir tatlıdır diyet yapan arkadaşlara sütlü bir tatlı olarak önerilir.

Dondurmalı irmik helvası malzemeleri (6-8 kişilik)

  • 500 g irmik
  • 1 paket margarin (250 g)

Dondurmalı irmik helvası şerbeti için

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker

Dondurmalı irmik helvası üzeri için

  • Fındık
Dondurmalı irmik helvası içi için
  • Sade vanilyalı dondurma
Dondurmalı irmik helvası nasıl yapılır?

Süt, su ve şekeri ufak bir tencereye alalım.
Şeker eriyene kadar kısık ateşte ısıtın. Sütün kaynamasına gerek yoktur şekerlerin erimesi yeterlidir. Sonra bir kenara alarak irmiği kavurmaya başlayalım. İrmiği rahatça karıştırabileceğimiz geniş bir tencereye margarini koyalım ve eriyene kadar bekletelim. Margarin eridikten sonra irmikleri ilave edelim. Tahta bir kaşıkla irmiğin rengi koyulaşana kadar hiç durmadan karıştıralım. Karıştırma aşaması biraz zordur, çünkü kuvvetli bir kol ister. Burada yardım isteyebilirsiniz:) İrmiğin rengi koyulaşıp etrafa enfes kokular yayıldığında isterseniz bir kaba bir kaşık irmik alarak üzerine bir kaşık şerbet döküp rengini kontrol edebiliriz.

Ben açık renkli sevdiğim için fazla kavurmadan tencereye dikkatli bir şekilde süt, su ve şekerle hazırladığımız şerbeti döküyoruz. Şerbetini sıçramaması için hemen tencerenin kapağını kapatıyoruz. Sonra 6-7 dakika karıştırarak yoğunlaşmasını sağlıyoruz. Ocağı kapatıp tencerenin kapağını kapatarak demlenmesini bekliyoruz. Helva demini aldıktan sonra ılık bir şekilde karıştırıp ufak bir kâseye streç film geçirip, kenarına ve tabanına helva koyarak ortasını boş bırakıyoruz. Boş bıraktığımız kâsenin ortasına dondurma koyarak, ters çeviriyoruz. Üzerine fıstıkla süsleyerek servis edebiliriz. Dilerseniz üzerine de dondurma koyabilir veya servis tabağının yanın top şeklinde birlikte servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 12:56:22
Dondurmalı İrmik Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dondurmalı İrmik Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Dondurmalı İrmik Helvası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Tahin Helvası

Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneği de bulunmaktadır,...
Devamını Oku

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri ...
Devamını Oku

Kağıt Helva

Kâğıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kâğıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan bi...
Devamını Oku

Yaz Helvası

Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok...
Devamını Oku

Erzurum Un Helvası

Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından birisi de un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadı...
Devamını Oku

Umaç Helvası

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un h...
Devamını Oku

Acele Bacı Helvası

Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de...
Devamını Oku

Süt Helvası

Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır...
Devamını Oku

Kar Helvası

Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir. Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. Kar kalıpları satıl...
Devamını Oku

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helva...
Devamını Oku

Pişmaniye Helvası

Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzet...
Devamını Oku

Koz Helvası

Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvas...
Devamını Oku

Sütsüz İrmik Helvası

Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan malzeme...
Devamını Oku

Fırında Helva

Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, bö...
Devamını Oku

Kastamonu Helvası

Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvalarından biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen birçok yörede...
Devamını Oku

Keten Helva

Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış olan tür...
Devamını Oku

İrmik Helvası

İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapçada tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir. Helvanın dünyada ilk ...
Devamını Oku

Şerbetli Un Helvası

Şerbetli Un Helvası, özellikle balık menülerinde yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ahirete intikal eden kişilerin arkasından yapılır ve komşu, akraba, baş sağ...
Devamını Oku

Şerbetli İrmik Helvası

Şerbetli İrmik helvası; Türkiye'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekleri...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Son Forum Konuları
Kagit Helva Yapimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024