Fındıklı İrmik Helvası

Fındıklı İrmik Helvası, öncelikle bu helvanın başrolünü oynayan fındık ve irmiği kısaca tanıyalım.

Fındık: Huşgiller ailesinden cinsini oluşturan çalı ve ağaç türlerinin ortak adıdır. Fındık ağacının çiçekleri yapraklarından önce ilkbaharda açarlar. Basit, yuvarlak yaprakların kenar kısımları çift dişli ve uçları sivridir.
Bir evciklidir. Erkek çiçekler kedicik şeklinde 5-12 cm uzunluğunda sarı renkte olur iken, dişi olan çiçekler ise çok küçük olup, kış boyunca tomurcuklarda gizlenirler, 1-3 mm uzunluğunda kırmızı renkte olurlar. Bu Nuks meyve 1-2-3 cm uzunluğunda olurken çapı da 1-2 cm olur, kabuğun etrafını tamamen ya da kısmen kuşatan bir kadehcik vardır. Kadehciğin şekli ve yapısı fındık türlerinin teşhisinde önemlidir. Türkiye'de Artvin, Rize, Giresun, Trabzon ve Ordu illerinde birinci sınıf fındık yetişir. Marmara Bölgesinde de yetiştirilir. Fakat Karadeniz fındığı Türkiye sıralamasında ilk sıradadır.

İrmik: İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmiğin küçük sarı tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde sarı renkte, köşeli ve parlaktır. İrmik yapımında genellikle sert tip buğday kullanılmaktadır. İrmiğin küçük sarı taneciklerinin besin değeri oldukça yüksektir. İrmiğin %73 oranında karbonhidrat vardır. 100 gram irmikte yaklaşık 360 kalori enerji vardır. Aynı zamanda irmik makarnanın ana maddesidir. İrmik, Pakistan, Hindistan, İran, Yunanistan ve Türkiye gibi ülkelerde çok kullanılır, bu ülkelerde yapılan İrmik Helvası ve Arabistan'da yapılan Sütlü İrmik Helvası çok meşhur ve tatlı olarak tüketilir.

Fındıklı irmik helvası hemen hemen her bölgede yapılan unlu bir tatlı çeşididir.

Fındıklı İrmik Helvası İçin Malzemeleri

  • 100 gram dövülmüş fındık
  • 1 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
Üzerine: Tarçın.

Fındıklı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?


Bir tencereye 2 çorba kaşığı tereyağını koyun. Tencereyi ateşe koyun yağ erisin, eridikten sonra irmiği ve dövülmüş fındığı ilave edin. Tahta bir kaşıkla, irmik ve fındık altın sarısı rengini alıncaya kadar kavurun. İrmik altın sarısı rengini alınca 1 su bardağı toz şekeri ilave edip 1-2 dk arası karıştırın. Hemen ardından da yine tahta bir kaşıkla karıştırmaya devam edip sütü ilave edin. Kısık ateşte karıştırmaya devam edin. Helva kendisini toplamaya başladığı zaman olmuş demektir. Ocağı kapatıp ılınmasını bekleyin bu arada helva dinlenecektir daha güzel olur. Ilık servis yapın. Servis tabağına alarak üzerine de tarçın serpin. Yanında dondurma ile servis yaparsanız çok daha iyi olur.

Afiyet Olsun.
20.01.2024 17:04:44
Fındıklı İrmik Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fındıklı İrmik Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Fındıklı İrmik Helvası"
Ben fındıklı irmik tatlısını severek yaparım ve severek de yerim. Misafirlerim gelecek ve ben fındıklı irmik tatlısı yapmak istiyorum, verdiğiniz tarifi önceden denemiştim ve hoşuma gitti. Gelen misafirlerim arasında şeker hastalığı olan var fındıklı irmik helvasını yerse bir şey olur mu. Şekeri artar mı.
Sena . 07.09.2018 08:16:10

Tahin Helvası

Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneği de bulunmaktadır,...
Devamını Oku

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri ...
Devamını Oku

Kağıt Helva

Kâğıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kâğıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan bi...
Devamını Oku

Yaz Helvası

Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok...
Devamını Oku

Erzurum Un Helvası

Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından birisi de un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadı...
Devamını Oku

Umaç Helvası

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un h...
Devamını Oku

Acele Bacı Helvası

Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de...
Devamını Oku

Süt Helvası

Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır...
Devamını Oku

Kar Helvası

Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir. Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. Kar kalıpları satıl...
Devamını Oku

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helva...
Devamını Oku

Pişmaniye Helvası

Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzet...
Devamını Oku

Koz Helvası

Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvas...
Devamını Oku

Sütsüz İrmik Helvası

Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan malzeme...
Devamını Oku

Fırında Helva

Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, bö...
Devamını Oku

Kastamonu Helvası

Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvalarından biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen birçok yörede...
Devamını Oku

Keten Helva

Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış olan tür...
Devamını Oku

İrmik Helvası

İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapçada tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir. Helvanın dünyada ilk ...
Devamını Oku

Şerbetli Un Helvası

Şerbetli Un Helvası, özellikle balık menülerinde yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ahirete intikal eden kişilerin arkasından yapılır ve komşu, akraba, baş sağ...
Devamını Oku

Şerbetli İrmik Helvası

Şerbetli İrmik helvası; Türkiye'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekleri...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Son Forum Konuları
Kagit Helva Yapimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024