Fırında Un Helvası hem kolay bir tariftir hem de malzemeleri her evde bulunur. Ekonomik bir tatlı yapmak isteyenler bu tarifi yapabilirler. Tatlı yapmaya vakit bulamayanlar yine bu tarifi yapabilir, artan vakitte sevdikleriyle keyifli zamanlar geçirebilirler. Mutfaklarında her daim atıştırmalık bir şeyler olsun isteyenler bu tarifi önceden yapıp, sonraki zamanlarda büyük bir keyifle tüketebilirler.
Çalışan hanımlar ve beyler için hızlıca yapılabilen bu tarif, yeni evli bayanlar içinde ideal bir tatlıdır. Yine bu tarifi öğrenciler de kolayca yapabilir, ders çalışırken tatlı ihtiyaçlarını bu lezzetli tatlıyla karşılayabilirler.
- 1 su bardağı elenmiş un
- 150 gr tereyağı
- 2 su bardağı dolusu toz şeker
- 2 su bardağı dolusu süt
- 2 su bardağı dolusu su
- 4 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 tatlı kaşığı dolusu tarçın
Fırında Un Helvası Nasıl Yapılır?
Şerbetin hazırlığı için derin bir tencerenin içerisine suyu, sütü ve toz şekeri koyalım. Bu işlem tamamlandığında tencereyi orta ayarda açılmış ocağa koyalım ve şeker eriyip, 2 dakika kaynattığımız şerbeti soğuması için kapağını kapattıktan sonra serin bir ortama taşıyalım. İşi acele olanlar, şerbetin çabuk soğuması için tencereyi buz ve su dolu derin bir kabın içerisine koyabilirler. Böylece soğuma süresi %50 azalmış olacaktır. Diğer tarafta derin bir tencereyi ocağa koyalım ve ocağı kısık açalım.
Tencerenin içerisine tereyağını koyup yağı yakmadan eritelim. Tere yağı eridiğinde içerisine elenmiş olan unu koyalım ve unun kokusu çıkana kadar iyice kavuralım. Kavurma işlemi mutlak suretle karıştırılarak yapılmalıdır. Yoksa ısının en fazla bulunduğu bölgelerdeki unlar yanar ve yanık kokan bir helva ile sonuç hüsran olur. Un kavrulduğunda önceden hazırlanmış ve soğumuş olan şerbet karıştırılarak una ilave edilir. Şerbetin tamamını içine çeken helva fırına girmeye hazır hale gelmiş demektir. Fırın kabının içini sıvı veya tereyağı ile yağlayalım ve helvalı fırın kabına yayalım. Düzle dikten sonra helvanın üzerine fıstıkları dik vaziyette sıralayalım. Bu işlemden sonra önceden 200 dereceye ulaşmış olan fırına helvayı koyalım ve fıstıkların üzeri kızarana kadar pişirelim. İyice kızaran helva pişmiş ve servis zamanı gelmiş demektir. Helvayı sıcakken dilimle yelim ve servis tabağına alalım. Fırında un helvası servise hazırdır.
Afiyet olsun.