Fıstıklı İrmik Helvası

Fıstıklı irmik helvası, kolay yapımı ve lezzetli tadıyla herkesin beğeneceği bir helva türüdür. Helvanızı çay saatlerinde, kandil günlerinde, konuklarınız geldiğinde çok kısa sürede hazırlayarak servise hazır hale getirebilirsiniz. Sohbetinize keyif katmak için, evdeki malzemelerle bundan daha iyi bir fırsat olmaz. Yanında ister güzel demlenmiş bir çay, isterseniz soğuk bir meşrubatla servis edebilirsiniz.
Dilerseniz fıstıklı irmik helvasını birlikte hazırlayalım.

Fıstıklı irmik helvası için gerekli malzemeler

  • 100 gram tereyağı ya da yarım paket margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 çay bardağı fıstık
  • 2 su bardağı irmik

Helvanın şerbeti için

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu

Üzerini süslemek için

  • Hindistan cevizi ya da toz Antep fıstığı
Fıstıklı irmik helvası nasıl yapılır?

Helvanın yapımı için öncelikle yapışmayan özellikte teflon ya da seramik bir tava hazırlayın. Tavanız biraz yüksek kenarlı olursa, daha iyi olur. Dilerseniz yayvan tencerede kullanabilirsiniz. Tavayı ocağın üzerine koyun. İçine margarinle birlikte sıvı yağı ilave edin. Ocağın altı kısık ateşte olsun. Yağlar eriyip, hafif kızmaya başladığında, içine irmiği ilave edin. Bunu bir tahta kaşık yardımıyla sürekli olarak karıştırarak kavurmaya başlayın. İrmik kavrulurken yanmamalı, ama beyazda kalmamalıdır.
Tatlı bir pembelik elde ettiğinizde, içine fıstıkları da ilave edin ve kavurmaya devam edin.

Malzemeler kavrulurken bir yandan helvanın şerbetini hazırlamalısınız. Yine uygun bir tencerenin içine suyu, toz şekeri ilave edin. Biz tarifte şerbetin içine vanilyada koyduk. Daha aromalı bir şerbet hazırladık. Siz arzu ederseniz vanilya koymayabilirsiniz. Bunu ocağın üzerinde kaynatın. Kaynadığında içine limon suyunu ilave edin. Bunu şekerlenmemesi için koyuyoruz. Kısık ateşte şerbetin kıvamını bulmasını sağlayın. Bu arada irmik ve fıstıklar yeterince kavrulmuştur. Bunu hazırladığınız şerbetle buluşturun. Kapağını kapatarak helvanın kıvamını almasını, şerbetini çekmesini bekleyin.

Fıstıklı irmik helvası demlendikten sonra, ılık olarak servis edebilirsiniz. Bunu ıslattığınız yemek kaşığıyla daha kolay yapabilirsiniz. Servis tabaklarına aldığınız şekilli helvanın üzerine Hindistan cevizi ya da toz Antep fıstığı serpin. Dilerseniz helvayı küçük bir kaseyle servis tabağına alabilirsiniz. Artın fıstıklı irmik helvasını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 19:32:32
Fıstıklı İrmik Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fıstıklı İrmik Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Fıstıklı İrmik Helvası"
Merhaba Yarın mevlidimiz var. Aklına fıstıklı irmik helvası yapmak geldi. Fakat daha önce yapılmıştır hiç denemediğim için biraz tereddütte kaldım. Acaba fıstıklı irmik helvası yapmak için almam gereken malzemeler nelerdir? Yapılışı ve hazırlanışı nasıldır? Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
Melek . 02.10.2018 10:18:34

Tahin Helvası

Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneği de bulunmaktadır,...
Devamını Oku

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri ...
Devamını Oku

Kağıt Helva

Kâğıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kâğıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan bi...
Devamını Oku

Yaz Helvası

Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok...
Devamını Oku

Erzurum Un Helvası

Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından birisi de un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadı...
Devamını Oku

Umaç Helvası

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un h...
Devamını Oku

Acele Bacı Helvası

Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de...
Devamını Oku

Süt Helvası

Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır...
Devamını Oku

Kar Helvası

Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir. Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. Kar kalıpları satıl...
Devamını Oku

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helva...
Devamını Oku

Pişmaniye Helvası

Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzet...
Devamını Oku

Koz Helvası

Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvas...
Devamını Oku

Sütsüz İrmik Helvası

Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan malzeme...
Devamını Oku

Fırında Helva

Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, bö...
Devamını Oku

Kastamonu Helvası

Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvalarından biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen birçok yörede...
Devamını Oku

Keten Helva

Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış olan tür...
Devamını Oku

İrmik Helvası

İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapçada tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir. Helvanın dünyada ilk ...
Devamını Oku

Şerbetli Un Helvası

Şerbetli Un Helvası, özellikle balık menülerinde yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ahirete intikal eden kişilerin arkasından yapılır ve komşu, akraba, baş sağ...
Devamını Oku

Şerbetli İrmik Helvası

Şerbetli İrmik helvası; Türkiye'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekleri...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Son Forum Konuları
Kagit Helva Yapimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024